Reactie DVN op tv uitzending Tros Radar met ‘dr. Frank dieet’

Array

In het programma Tros Radar van 26 april 2010, is gesuggereerd dat het dr Frank dieet niet wetenschappelijk onderbouwd is en dat het niet werkt op lange termijn. In Maastricht is de werking van een dieet met 1 tot 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht onderzocht. Het onderzoek naar het effect van een ruime eiwitinname is gedaan met zowel  koolhydraten en zeer weinig vet in het dieet, als met weinig koolhydraten en wat meer vet in het dieet. Het onderzoek liet zien dat beide dieten effectief waren in het verlagen van het gewicht, en dat het koolhydraatarme dieet net iets meer gewichtsverlies veroorzaakte.Kijk hier om te lezen of dit dieet veilig is voor mensen met diabetes. Het dokter Frank dieet is bedoeld om niet langer dan 10 weken te volgen. Hoe goed wetenschappelijk onderbouwd de samenstelling van een  dieet ook is, het werkelijke doel, een blijvend lager gewicht vraagt meer. Het vraagt langdurige, zo niet levenslange, aandacht en inzet. Vergeleken met het handhaven van het lagere gewicht, is het afvallen eigenlijk een fluitje van een cent.

DVN heeft de uitzending bekeken en wil de geïnteresseerde lezer enkele tips geven, om de verloren kilo’s ‘eraf te houden’. Hieronder vindt u een aantal tips die in onderzoek hun waarde hebben bewezen:
• Het allerbelangrijkste is, dat u contact houdt met de behandelaar die u tijdens de fase van gewichtsverlies begeleidde. Bespreek resultaten, successen en tegenvallers. Dat kan per mail, telefoon, maar een gewoon gesprek lijkt het meest effectief.
• Uit onderzoek blijkt dat mensen die dagelijks even op de weegschaal staan en direct ingrijpen als het gewicht weer toeneemt, de grootste kans hebben om de kilo’s er zoveel mogelijk af te houden. Zodra er weer bijvoorbeeld 2,6 kg bij is gekomen, blijkt het erg moeilijk om de draad weer op te pakken. Dan is de kans groot dat het gewicht verder toeneemt.
• Realiseer u dat, ook al bent u maar enkele kilo’s kwijt, de winst daarvan voor uw gezondheid zo groot is, dat het beslist de moeite waard is om u in te spannen om de kilo’s er af te houden.
• Zoek actief steun in uw strijd tegen de kilo’s bij uw partner, een vriend of familielid. Uit onderzoek blijkt dit de kans op blijvend gewichtsverlies aanzienlijk groter te maken.
• Blijf lichamelijk actief. Dat mag bijvoorbeeld per dag 40 minuten achter elkaar sporten zijn of vier maal 10 minuten iets ondernemen.
• Blijf minder calorieen innemen dan vroeger.
• Noteer regelmatig wat u op een dag eet om u er weer bewust van te maken. Noteer ook hoeveel u beweegt en wat u weegt.
• Streef naar een gestructureerd eetpatroon, dus drie hoofdmaaltijden en eventueel iets tussen de maaltijden.
• Ontbijt elke morgen.
• Beperk de tijd voor TV.
• Maak werk van ‘emotie-eten’, vraag tijdig hulp. Laat stress en ongezond gedrag niet op hun beloop.

Zeker voor mensen met diabetes type 2 is het van belang dat zij zich serieus inzetten om de kilo’s er af te houden om gezondheidswinst te behalen.

Gezond slank met dr. Frank
Gezond slank met dr. Frank
Frank van Berkum

Bron: DVN

Doe de Nationale Diabetes Erfelijkheidstest op www.diabetesfonds.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen