Koning Willem I College en Jeroen Bosch Ziekenhuis op Expo 2010 Shanghai

Het Koning Willem I College en het Jeroen Bosch Ziekenhuis hebben meegewerkt aan een gezondheidsproject in Shanghai op het gebied van de Eerste/lijns gezondheidszorg. In één van de dichtbevolkte wijken van Shanghai is een voorziening ingericht naar het voorbeeld van de Nederlandse huisartsenzorg. Verpleegkundigen en doktersassistenten zijn opgeleid om de praktijken te bemensen. Dit bijzondere onderwijsproject wordt vanaf 1  mei gepresenteerd in het Nederlandse paviljoen op de World Expo 2010 in Shanghai.

De huisartsengeneeskunde zoals die in Nederland wordt beoefend, is zeer efficient en effectief. In het buitenland gaan mensen voor acute medische zorg vaak meteen naar het ziekenhuis, wat een veel duurdere vorm van zorg is. Bovendien wordt weinig aan preventie gedaan. Het doel van het zogenaamde ‘ First Line Health Care’– project in Shanghai was het opzetten van een goede eerstelijnsgezondheidszorg in Shanghai. Begonnen is in het Minhang-district om de aanpak daarna in andere districten van deze wereldstad uit te rollen.

Samenwerking
In het ‘ First Line Health Care’– project werkten het Koning Willem I College en het Jeroen Bosch Ziekenhuis samen met huisartsen, de opleiding Huisartsengeneeskunde van de Universiteit van Gent, het ROC Westerschelde en ziekenhuis Zorgsaam in Terneuzen. Over de samenwerking is door Marijke van der Putten samen met ROC Westerschelde een film gemaakt, die op de wereldtentoonstelling wordt getoond. De filmdelen opgenomen in ‘s- Hertogenbosch  geven inzicht in het beroep van doktersassistente  en laten zien hoe in de opleiding wordt samengewerkt tussen KWIC en JBZ. Het onderwijsprogramma bevat naast opleidingsprogramma’s voor doktersassistentes een zogenaamde ‘train de trainer’-module, zodat de opgedane kennis ook weer kan worden doorgegeven.

E-learning
Helma Hoebink, directeur Onderwijseffectiviteit van het Koning Willem I College, vertelt onder de indruk te zijn van de leergierigheid en het enthousiasme van de Chinese partners. “ De snelheid waarmee zij vernieuwingen invoeren is indrukwekkend”, aldus mevrouw Hoebink. “ Het onderwijsprogramma is gestoeld op competentiegericht leren, een volkomen nieuwe onderwijsmethode voor hen. Maar mede dankzij de voor iedereen toegankelijke digitale leeromgeving pikten de studenten alles erg snel op.” De in het project ontwikkelde e-learning programma’s zijn ook van groot belang voor de opleiding van verpleegkundigen en doktersassistenten in de Nederlandse gezondheidszorg.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen, verpleegkundigen en doktersassistenten in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Koning Willem I College
Het Koning Willem I College is een school voor mbo-onderwijs. Deze ROC-instelling biedt opleidingen op het gebied van ‘mens & gezondheid’, ‘economie & cultuur’ en ’techniek & technologie’. Het Koning Willem I College wil een gewoon een goede school zijn, die alle talenten aanspreekt en creatief denken voedt. De medewerkers van het Koning Willem I college willen grenzen verleggen en gaan voor een  betere wereld.

Recente artikelen