Webtechnologie bij psychotische kwetsbaarheid

Array

Sinds november 2009 doet het UMCG, in samenwerking met het Instituut voor Wiskunde en Informatica (IWI) van de RuG, onderzoek naar de mogelijke inzet van webtechnologie bij mensen met psychotische kwetsbaarheid.

Wegweis
De naam van het onderzoeksproject is WEGWEIS, een acroniem voor WebomGeving voor Weetjes, Empowerment en Individueel advieS. Het UMCG en IWI hebben voor WEGWEIS een subsidie ontvangen van ZonMW, de Nederlandse organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie.

Samenwerking met GGZ Drenthe
Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rob Giel Onderzoekcentrum (RGOc) van het Universitair Centrum Psychiatrie van het UMCG en het IWI. Er wordt samengewerkt met GGZ Drenthe, Lentis en GGZ Friesland. Het onderzoek zal vier jaar gaan duren.

Persoonlijke hersteldoelen
Mensen die last hebben van een psychotische kwetsbaarheid hebben uiteenlopende zorgbehoeften en maken daarom vaak gebruik van een combinatie aan voorzieningen, waaronder psychiatrische zorg, rehabilitatie en woonvoorzieningen. GGZ-instellingen bieden over het algemeen een breed scala aan interventies en ondersteunende diensten. Een centraal probleem is echter dat de organisatie van de zorg vooral aanbodgestuurd en onvoldoende vraaggestuurd is. Te weinig wordt de genoemde groep zorggebruikers betrokken in het nemen van beslissingen rondom hun zorg. Het WEGWEIS project is erop gericht om mensen met een psychotische kwetsbaarheid te ondersteunen bij de zelfmanagement van ziekte en welzijn. In het WEGWEIS project zal een webapplicatie ontwikkeld worden, waarbinnen aandacht is voor individueel risicomanagement en persoonlijke hersteldoelen, dynamisch gerelateerd aan kennissystemen met geïndividualiseerde informatie over ziekte, behandeling en rehabilitatie. De webapplicatie zal ontwikkeld worden in een iteratief proces, in nauwe samenwerking met een groep zorggebruikers.

Meer baas over welzijn en ziekte
Het doel van de WEGWEIS-webapplicatie is om zorggebruikers te helpen meer baas te worden over hun welzijn en ziekte. Empowerment is een centraal begrip in het project. De webapplicatie kan zorggebruikers voorzien van kennis waardoor hij/zij een meer gelijkwaardige gesprekspartner is in discussies met behandelaars, over hun behandeling, rehabilitatie en herstel. Ook kan de applicatie diverse mogelijkheden bieden voor interactieve communicatie met zowel hulpverleners als lot/bondgenoten. Het streven is de aangeboden informatie op maat te snijden voor iedere individuele bezoeker, middels een koppeling aan het electronisch patientendossier, het gebruik van Routine Outcome Monitoring (ROM) testresultaten en resultaten van korte online zelfinvultestjes.
Ontwikkelingen binnen het WEGWEIS-project zijn ook te volgen op http://development.wegweis.nl/.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen