Medische problemen van kinderen moeten uitgangspunt zijn bij bekostiging

Array

In Nederland zijn ongeveer 1.000 ernstig zieke kinderen, die na behandeling in het ziekenhuis verpleegkundige hulp nodig hebben. Het gaat om kinderen met ernstige medische problemen zoals stofwisselingsziekten, progressief neurologische aandoeningen en epilepsie. In een advies aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft de Commissie Bekostiging Intensieve Kindzorg aan dat de medische problematiek van het kind bij de bekostiging het uitgangspunt moet zijn.

De commissie legt de grens bij kinderen met problematiek, die een levensbedreigend karakter heeft en waarbij een behoefte bestaat aan verpleegkundige handelingen. Deze kinderen krijgen nu hulp via drie vormen van zorg: kinderhospices, verpleegkundig kinderdagverblijven en verpleegkundige kinderthuiszorg. De commissie vindt dat de indicatie onder verantwoordelijkheid van de kinderarts plaats moet vinden. De ziekenhuisverplaatste zorg / verpleging wordt nu via een tijdelijke regeling betaald via de AWBZ, maar moet volgens de commissie uit de Zorgverzekeringswet worden bekostigd.

De bestaande bekostigingsvormen zijn naar inzicht van de commissie niet goed in staat om aan de zorgvraag te voldoen. De commissie adviseert om – in afwachting van persoonsvolgende bekostiging – een exclusieve bekostigingsvorm voor de zorg vorm te geven voor een periode van vier jaar in bijvoorbeeld de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). In die periode kan gewerkt worden aan een structule regeling.

Minister Klink zei bij de in ontvangsname van het rapport in kinderhospice Pallieterburght in Capelle aan den IJssel dat de financiering vanuit de WBMV hem aanspreekt.

Besluitvorming hierover moet overgelaten worden aan een nieuw Kabinet. De tijdelijke financiering uit de AWBZ blijft tot die tijd gehandhaafd.

Bron: Rijksoverheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen