Kader beschikbaar voor heroverweging AWBZ

Array

Begin april presenteerden topambtenaren voorstellen om 6,5 miljard per 1 januari 2015 te besparen op de Awbz. Sindsdien vormen deze voorstellen onderwerp van discussie in onder meer de Julius Masterclasses en in gastcolleges van prof.dr. Guus Schrijvers. Hij signaleert een urgentiebesef dat er iets moet gebeuren. Het bedrag van 6,5 miljard en de snelheid (binnen vier jaar) vindt men te hoog. Geleidelijk komt er in de discussies na zijn lezing een kader beschikbaar waarbinnen de overwegingen om te besparen kunnen plaatsvinden. Dat kader bestaat uit vijf stappen. Schrijvers noemt  ze in telegramstijl met steeds één voorbeeld ter toelichting.

1. Is preventie van  Awbz zorg mogelijk? Indien bijvoorbeeld de acute CVA zorg met prehospitale trombolyse verbetert, neemt het aantal opnamen van CVA-patienten in verpleeghuizen af.
2. Is productiviteitsstijging binnen de Awbz sector mogelijk door zorginnovatie? Dat kan bijvoorbeeld door andere beddenopmaak-systemen in te voeren.
3. Is overheveling van collectieve lastendruk naar individuele lastendruk mogelijk? Dat kan bijvoorbeeld door hogere eigen bijdragen in te voeren
4. Is kwaliteitsverlaging mogelijk? Bijvoorbeeld  door terugkeer van meerpersoonskamers in verpleeghuizen?
5. Moet Nederland afzien van besparingen?  Indien de eerste vier vragen alle met neen zijn beantwoord, komt deze vraag aan de orde. Indien deze vraag toch met ja wordt beantwoord, begint de cyclus van vijf vragen opnieuw. Tot zover dit bericht.

Op vrijdag 28 mei vindt het congres Samen Innoveren Loont plaats. Dat gaat over recente ontwikkelingen in thuiszorg, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. In een workshop gaat Schrijvers in  op bovengenoemd kader voor heroverwegingen in de Awbz sector. Wilt u naar dit congres en in één dag vernemen welke innovaties beschikbaar zijn en waarvoor u subsidie kunt aanvragen? Klik dan hier, lees de prachtige brochure en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen