CBG heeft terecht de UA status toegekend aan dextromethorfan

Uitspraak Raad van State in dextromethorfan-zaak
Het CBG heeft terecht de UA (Uitsluitend Apotheek) status toegekend aan dextromethorfan bevattende geneesmiddelen. De Raad van State heeft op 28 april 2010 het CBG in het gelijk gesteld en alle bezwaren ongegrond verklaard.

In juli 2008 heeft het CBG besloten om aan dextromethorfan bevattende geneesmiddelen de Uitsluitend Apotheek (UA) status toe te kennen. Dit besluit is mede tot stand gekomen wegens signalen van oneigenlijk gebruik en het noodzakelijk achten van tussenkomst van een apotheker, in verband met interacties met andere geneesmiddelen.

Verschillende partijen hebben tegen dit besluit bezwaar aangetekend. Gronden van bezwaar waren onder andere het al jaren verkrijgbaar zijn van het middel bij de drogist en een te korte uitverkoop termijn, namelijk 6 maanden. Het CBG bleef echter bij haar eerder genomen besluit en verklaarde de bezwaren ongegrond. De Rechtbank heeft de beslissing op bezwaar later vernietigd, omdat zij vond dat het CBG haar besluit onvoldoende had gemotiveerd. In juli 2009 heeft het CBG toen opnieuw besloten de UA status in tact te houden, dit maal met een uitgebreide motivering.

Bezwaarmakende partijen hebben daartegen hoger beroep aangetekend bij de Raad van State, die alle bezwaren ongegrond heeft verklaard. De Raad van State heeft de bevoegdheid van het CBG bevestigd om bestaande geneesmiddelen opnieuw in te delen in de nieuwe categorien UA en AV. Ook heeft de Raad van State aangegeven dat het CBG beleidsvrijheid heeft bij zijn beoordeling. Het CBG staat daarbij open voor nieuwe informatie die van invloed kan zijn op beleid ten aanzien van de status van geneesmiddelen.

Dextromethorfan is een hoestprikkelremmend geneesmiddel.

Zie eerder berichtgeving over dextromethorfan:
Bericht 3 november 2009
Bericht 29 augustus 2008

Zie de volledige uitspraak van de Raad van State

Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen