Orbis medisch en zorgconcern was eind 2009 niet in financiële moeilijkheden en er was geen sprake van ongeoorloofde staatssteun.

Array

Uitspraak in kort geding brengt gewenste duidelijkheid. De voorzieningenrechter van de Rechtbank Maastricht heeft met zijn vonnis in het kort geding tegen de Provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen de door het azM gewenste duidelijkheid gegeven inzake de toelaatbaarheid van steunverlening door lokale overheden.

Verklaring azM inzake kort geding azM tegen provincie en gemeente
De rechter heeft geconstateerd dat Orbis medisch en zorgconcern eind 2009 niet in financiele moeilijkheden verkeerde en dat er derhalve geen sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun. De zienswijze die het azM hanteerde in het kort geding was dat Orbis medisch en zorgconcern in financiele moeilijkheden verkeerde en daarmee volgens de Europese regels betreffende staatssteun, geen legitieme aanspraak kon maken op financiele steun door overheidsinstanties.

Het azM is verheugd dat deze uitspraak nu de gewenste helderheid brengt. Uit dit vonnis volgt dat zorginstellingen in Nederland vrij ruime mogelijkheden hebben om financiele steun te ontvangen van lokale overheden, daar waar de centrale overheid geen steun meer wenst te geven.

Achtergrondinformatie
Intentie van het azM was om via de rechter duidelijkheid te krijgen over de rechtsgeldigheid van het verlenen van financiele steun door provinciale en gemeentelijke overheden aan in financiele nood verkerende ziekenhuizen.

Gegeven het feit dat de landelijke politiek heeft gekozen voor een zorgmarkt die volgens marktwerkingsprincipes moet functioneren, is het ziekenhuis van mening dat duidelijkheid is gewenst over de mogelijkheden voor het verwerven van financiele steun bij provinciale en gemeentelijke overheden.

De Raad van Bestuur van het azM komt als werkgever op voor de belangen van 5000 medewerkers en de continuïteit van de organisatie. In een markt waarin concurrentie bestaat, betekent dit dat er voor alle spelers op die markt een gelijkwaardige uitgangspositie moet zijn. Provinciaal of gemeentelijk beleid mag niet leiden tot een nadeligere uitgangspositie voor de ene speler versus de andere. Met name in de regio Zuid-Limburg is met zijn 500.000 inwoners en drie ziekenhuizen de concurrentie voelbaar.

Maastricht UMC+

Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medisch centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+.
Het Maastricht UMC+ heeft als kerntaken: patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs en opleiding. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in. Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten hart en vaten; oncologie, chronische ziekten en geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.

Recente artikelen