Examenprestaties beïnvloed door hooikoorts

Array

Het hooikoortsseizoen is weer aangebroken en dat betekent: snotteren, niezen, waterige ogen en een knalrode neus van al het snuiten. Vooral veel jongeren hebben er last van. Want het is niet alleen irritant; hooikoorts geeft ook lagere cijfers. Scholieren met hooikoortsklachten hebben 40% kans op een lager cijfer dan anders, blijkt uit Brits onderzoek1. De examenmaand mei is altijd al de lastigste periode voor hooikoortspatienten, maar dit jaar wordt mei erger dan ooit. Doordat de lente langzaam op gang is gekomen, komen straks de pollen uit bomen en gras bijna allemaal tegelijk in de lucht. Biologen spreken al van een ‘explosie van pollen’. Maar gelukkig is er hulp. Vanaf nu kunnen scholieren via Hyves, Twitter en iGoogle op elk moment van de dag de hooikoortsverwachting bekijken. Zo zien ze in één oogopslag wanneer hun klachten het ergst zullen zijn en kunnen ze maatregelen nemen. Hooikoorts is niet te genezen, maar er is echt wel iets aan te doen.
Concentratieproblemen
Overal in Nederland stappen straks examenkandidaten op de fiets, op weg naar hun eindexamen wiskunde of Frans. Met tranende ogen, een jeukend gezicht en een hoofd vol snot.  Hoe moeten zij een prestatie leveren? Wie hooikoorts heeft, slaapt door alle klachten slecht en is de hele dag moe. Concentreren lukt amper, al is het maar omdat de neus elke paar minuten gesnoten moet worden en er amper iets te lezen valt door een wazige blik vol tranen. De hooikoortspatient heeft het niet gemakkelijk tijdens een examen. Geen wonder dus, dat cijfers al snel lager uitvallen dan anders. Brits onderzoek onder bijna tweeduizend jongeren met hooikoortsklachten toont aan dat scholieren bij hun eindexamen 40% risico liepen op een volle punt minder dan bij het proefexamen eerder in het jaar. Daarom is een beetje hulp geen overbodige luxe.

Eerste hulp bij hooikoortsklachten

  • Laat je kind een hooikoortsverwachting en pollenkalender op Hyves, Twitter of iGoogle zetten. Of dagelijks de hooikoortsverwachting checken op www.hooikoorts.com. Zo kan hij (of zij) snel zien wanneer hij (of zij) last kan krijgen van hooikoorts.
  • Zet liever geen raam open waar de wind op staat, en open ramen bij voorkeur alleen in de ochtend. Dan zitten er namelijk veel minder pollen in de lucht.
  • Droog de was niet buiten: pollen kunnen zich in de kleding nestelen.
  • Haal geen bloemen in huis; deze verspreiden pollen in de kamer.
  • Spoor je kind bij hevige klachten aan een douche te nemen: wie lekker lang onder water staat, spoelt de pollen van zich af en kan er weer even tegenaan.

[1] Het onderzoek waar in dit bericht over gesproken wordt is in 2007 uitgevoerd door Research and Development for Education for Health, in samenwerking met de universiteit van Edinburgh en het Imperial College London, onder leiding van dr. Samantha Walker. Er werkten 1834 jongeren tussen 15-17 jaar aan mee en het werd gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Bron: Prevalin

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen