Barcodes in medische sector levensreddend

Een systeem met barcodes om geneesmiddelen en dosissen te controleren kan het aantal fouten in ziekenhuizen gevoelig doen dalen. Dat is de conclusie van een rapport van het Brigham and Women’s Hospital uit Boston. Eric Poon, directeur klinische informatie van het Amerikaanse ziekenhuis, zegt dat het systeem erin slaagt om in de instelling jaarlijks 90.000 ernstige fouten te vermijden. Dankzij de barcodes kan volgens Poon onder meer worden vermeden dat geneesmiddelen op een verkeerd ogenblik worden toegediend of dat de middelen aan de verkeerde patienten worden toegediend. Nir Menachemi, professor aan de School of Public Health aan de University of Alabama, stelt dat het systeem het systeem mensen gemakkelijker toelaat om de dingen correct te doen en moeilijker maakt om dingen fout te doen. Dat leidt volgens hem automatisch tot een verkleining van de foutenmarge.

“Dankzij het barcodesysteem kan ervoor gezorgd worden dat elke patient de juiste medicatie op het juiste ogenblik en in de juiste dosis krijgt toegediend,” merkt Eric Poon op tegenover het magazine HealthDay News. “Nadat in het ziekenhuis het nieuwe systeem werd geïmplementeerd, werd een opmerkelijke daling opgetekend in het aantal fouten bij het toedienen van geneesmiddelen.” Bij het toedienen van het geneesmiddel moeten in het systeem van het Amerikaanse ziekenhuis onder meer vooraf de barcodes op de polsband van de patient en op medicament met elkaar vergeleken worden. De onderzoekers stelden vast dat de barcodes het aantal vergissingen bij het toedienen van geneesmiddelen met 41 procent deed dalen. Bovendien werd ook een terugval met 51 procent opgetekend in het aantal ongewenste reacties op de geneesmiddelen.

Daarnaast bleek dat geneesmiddelen ook 27 procent minder vaak op een verkeerd tijdstip werden toegediend. Eric Poon stelt dat veel ziekenhuizen het invoeren van een dergelijk barcode-systeem omwille van de kosten blijven uitstellen. Het systeem van het Brigham and Women’s Hospital kostte ongeveer 10 miljoen dollar. “Er is nog niet onderzocht of het vermijden van incidenten ook de kosten van het ziekenhuis beperkt,” geeft Poon toen, maar hij voegt er aan toe dat een kosten-batenanalyse van het systeem zal worden uitgevoerd. Chris Longhurst, directeur klinische informatie aan het Lucile Packard Children’s Hospital in Palo Alto, merkt op dat het rapport aantoont dat barcodes de ultieme garantie vormen voor de controle op een veilige toediening van geneesmiddelen. Een onderzoek van Longhurst had eerder uitgewezen dat een geautomatiseerd voorschrift-systeem levens kan redden en de mortaliteit met 20 procent doet dalen.

Bron: Express.be

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen