Derde Q-koorts poli van start in Elkerliek ziekenhuis

Array

Het Elkerliek ziekenhuis startte op vrijdag 7 mei een speciale poli voor Q-koortspatienten. De poli is bedoeld voor mensen met de chronische variant van Q-koorts en mensen die klachten ondervinden nadat zij Q-koorts gehad hebben. Behandeling vindt plaats door internist/infectioloog mevrouw Yvonne Soethoudt.
De speciale poli voor Q-koortspatienten is op de polikliniek Interne Geneeskunde van het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Zij kunnen hier, na een verwijzing door de eigen huisarts, op vrijdagmiddag terecht. Door voor deze groep patienten een aparte poli te openen, kan meer aandacht worden gegeven aan de specifieke vragen die deze groep patienten heeft.
Samenwerking

In het acute stadium wordt Q-koorts meestal behandeld door de longarts. Ook bij de chronische variant komen longproblemen voor. Daarom kan ook de expertise van de longarts gevraagd worden op de poli. Bovendien kunnen zowel de internist/infectioloog als de longarts terugvallen op het Q-koorts Expertisecentrum van het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Derde poli in Nederland
Het Elkerliek ziekenhuis start als derde ziekenhuis in Nederland een speciale Q-koorts poli op. Redenen daarvoor zijn het stijgend aantal patienten in de regio en de verwachte stijging van patienten in de komende maanden. Mevrouw Soethoudt legt uit: “Op de poli in ’s-Hertogenbosch, in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, is het erg druk en het is niet handig om daar naar toe te moeten als je in de regio Helmond/Deurne woont. Bovendien richt die poli zich alleen op de patienten met chronische Q-koorts, terwijl wij juist ook kijken naar de klachten die blijven bestaan na de infectie.” Naast de poli in ’s-Hertogenbosch heeft ook het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen een Q-koortspoli. Zij richten zich op de patient met de chronische variant en patienten met de acute variant die een hoog risico lopen op complicaties.

Infectieziekten
Tenslotte is mevrouw Soethoudt voornemens te onderzoeken of in Helmond een speciale poli voor infectieziekten in een behoefte zal voorzien.

Bron: Elkerliek ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen