MCA Gemini Groep kiest als eerste voor maatwerk budgetteringsoplossing voor ziekenhuizen van Solipsis

ICT-dienstverlener Solipsis sluit een overeenkomst met de MCA Gemini Groep voor de implementatie van de nieuw ontwikkelde plannings- en budgetteringsmodule in het Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini ziekenhuis in Den Helder. Deze maatwerkoplossing van Solipsis is gebaseerd op IBM Cognos 8 Planning en heeft als belangrijkste winstpunten: betrouwbaar, snel, overzichtelijk en beheersbaar. Belangrijke factoren voor de groeiende vraag naar een gestandaardiseerde plannings- en budgetteringsoplossing zijn de aanscherping van het overheidsbeleid om een strak, winstgevend financieel beleid vorm te kunnen geven en de vrijere markwerking in de zorgsector.

Binnen een groot deel van de ziekenhuizen mist de financieel eindverantwoordelijke het overzicht op verstrekte budgetten. Als gevolg hiervan vindt in de regel maar één planningscyclus per jaar plaats en is er een wildgroei aan niet-gekoppelde Excel bestanden. Verder heeft het doorrekenen van planningen en budgetten via Excel voor verschillende afdelingen een hele roll up tot gevolg van soms wel honderden Excel sheets. Dit is onoverzichtelijk, zeer arbeidsintensief en zeer foutgevoelig!

Met de module IBM Cognos 8 Planning die door Solipsis op maat is ingericht, is het mogelijk het complete systeem, waarmee gepland en gebudgetteerd wordt, sluitend te maken. In plaats van te plannen en budgetteren in Excel, biedt de oplossing één stramien waarin de manier van invullen is gestandaardiseerd voor alle afdelingen. Er zijn meerdere planningen per jaar mogelijk en deze cycli kunnen desgewenst worden geevalueerd. Aan de hand van de evaluaties is het mogelijk een strakker financieel beleid uit te stippelen en via ‘what if’ scenario’s meerdere mogelijkheden te onderzoeken of beleidsmatige maatregelen te toetsen. Ingebouwde workflows maken snel inzichtelijk hoever bepaalde budgethouders binnen een ziekenhuis zijn.

Marja Meulblok, Directeur concern control van de MCA Gemini Groep is zeer positief over de oplossing van Solipsis. “Het brengt structuur in het gehele proces van de totstandkoming van de budgetten. De ladingen Excel sheets zijn verleden tijd. Daarnaast is het eenvoudig om simulaties door te voeren en via audit trails de mogelijkheden na te gaan wat er gedurende het proces tot aan het eindresultaat is gebeurd. Bovendien wordt de verantwoordelijkheid voor (de juistheid van) de budgetten veel meer teruggelegd bij de gebruikers in plaats van bij de controller/financiele directie.”

Wim Buitenhuis, algemeen directeur van Solipsis is verheugd om de MCA Gemini Groep als eerste klant voor het nieuw ontwikkelde plannings- en budgetteringssysteem te verwelkomen. “Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini ziekenhuis zijn beiden toonaangevende ziekenhuizen gericht op de regio Noord-Holland Noord, een gebied met ruim 600.000 inwoners. Onze maatwerkoplossing biedt hen realtime inzicht in de impact van hun financiele performance management activiteiten, zoals plannen, budgetteren, prognosticeren en consolideren.”

Over Solipsis
Al sinds 1990 is Solipsis actief binnen de ICT met een uitgebreid pakket van diensten en producten. Solipsis is gespecialiseerd in het beheren van computers en netwerken, het ontwikkelen en onderhouden van software voor bedrijfs- en managementinformatiesystemen en in het ontwikkelen en onderhouden van oplossingen voor het digitaal beheren, distribueren, printen, presenteren en archiveren van documenten. De dienstverlening is ondergebracht in de vier businessunits Performance Management, Systeem en Netwerk Beheer, Systeem Ontwikkeling en Onderhoud en Enterprise Document Management. Solipsis werkt momenteel voor ongeveer 600 (inter)nationale opdrachtgevers. De stabiele positie van het bedrijf in de veranderlijke ICT-wereld onderstreept dat de mensen bij Solipsis weten waarover zij praten en doen wat zij beloven. Wensen worden vertaald in adequate oplossingen, waarbij kosten, baten en effectiviteit goed in het oog worden gehouden. Solipsis is onderdeel van de Solipsis-groep, waartoe ook Holland House en IntraData behoren. Voor meer informatie: zie www.solipsis.nl, www.hollandhouse.com en www.intradata.nl.

Noot voor de redactie:
Voor redactionele informatie kunt u contact opnemen met Influx PR, Gerline van Wijnen, telefoon: 055 3663034 of e-mail: [email protected]

Recente artikelen