Amstel Academie VUmc start unieke opleiding

Array

Eerste inservice opleiding klinisch chemisch analist
Het opleidingscentrum VUmc: Amstel Academie start een unieke inservice opleiding: klinisch chemisch analist. Het is voor de eerste keer in Nederland dat deze opleiding op MLO+ niveau in een werken-leren traject wordt aangeboden. De opleiding is bestemd voor schoolverlaters die in dienst zijn van een ziekenhuis. Deelnemers krijgen dus én een salaris én een opleiding én een baangarantie. In de opleiding participeren naast VUmc ook laboratoria van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) en het Academisch Medisch Centrum (AMC).

De opleiding tot klinisch chemisch analist duurt drie jaar. Tijdens de opleiding onderzoek je de samenstelling van menselijk materiaal zoals bloed, serum, plasma en beenmerg. Je leert bloedgroepen bepalen, onderzoekt antistoffen en typeert deze. Door gebruik van geavanceerde apparatuur verricht je bepalingen op dit menselijke materiaal. Je komt in het hele ziekenhuis: op verpleegafdelingen, spoedeisende hulp, intensive care en operatieafdelingen.

Een greep uit de leerstof Klinisch Chemisch Analist:
o Bloedproducten selecteren voor een patient
o Hoe voorkom je besmetting op het lab
o De rol van het laboratorium in de zorg aan zwangeren
o EHBO en reanimatie
o DNA bepalingen
o Allergietesten
o Urine onderzoek

Als klinisch chemisch analist heb je vaak direct contact met de patienten, artsen en verpleegkundigen. Het is een dynamische baan waarvoor je een sterk gestel en stalen zenuwen nodig hebt. Je werkt ook in weekend-, avond- en nachtdiensten.

Belangstellenden kunnen zich voor meer informatie wenden tot www.amstelacademie.nl of kijk op de website van de deelnemende ziekenhuizen bij vacatures.

Marlies: ‘Ik zat altijd met mijn neus bovenop de televisie bij series als Crime Scene Investigation. Nu ga ik de opleiding tot klinisch chemisch analist volgen en het lijkt mij net zo spannend als op tv. Je leert veel over bloed, DNA en allerlei ziektes. Ik vind het ook leuk dat ik in mijn werk veel contact met patienten heb.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen