Snurken maakt je dik

Onderzoek heeft aangetoond dat snurken overgewicht veroorzaakt
Dat dikke mensen snurken is bekend, maar dat je van het snurken zelf ook dik wordt is veel minder bekend. De Kliniek voor Snurken en Apneu uit Weert heeft onderzoek gedaan naar het verband tussen snurken en overwicht en daarmee aangetoond dat je door snurken dikker wordt.
Hierbij is men niet uitgegaan van de reeds bekende factoren maar is juist gaan kijken naar de snurkende patient.

Hoe komt het dat bijna elke snurker te zwaar is?

Door het snurken slaap je niet goed, waardoor je overdag vermoeid bent.
Om dit gebrek aan energie te compenseren ga je eten en heb je een verhoogt risico op overgewicht

Ten gevolge van de intredende slaap neemt de spierfunctie af of valt weg, dus ook van de spieren rondom de keel. Met name de verslapping van de tong is een belangrijke boosdoener, deze zakt namelijk weg en verkleint de keelholte.

Deze vernauwing van de keelholte veroorzaakt een verminderde verversing van de longen omdat de ademhaling en zuurstofopname bemoeilijkt wordt. Dit heeft een verlaagde stofwisseling tot gevolg.

Doordat je geen energie hebt , heb je geen behoefte om te sporten, hierdoor blijf je aankomen en is de vicieuze cirkel rond.

Van de 30.000 onderzochte snurkende patienten met overgewicht bleek dat nadat zij zijn gaan snurken:

30% minimaal 35 jaar oud waren
20% steeds zwaarder te zijn geworden
25% geen zin meer in sporten hadden
12% continue hongergevoel hadden en daardoor steeds vaker naar tussendoortjes greep
7% leden aan diabetes type II
6% diverse andere klachten vertoonden zoals verminderde zin in sex, concentratiestoornissen

Concluderend is gebleken dat snel behandelen van snurken een belangrijke stap is om de gevolgen van overgewicht te voorkomen.

Bron: Kliniek voor Snurken en Apneu

Vorig artikelNieuwe opsporing epilepsieaanval
Volgend artikelKraakbeenproductie door chondrocyten
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.