UvT opent Babylab voor studie babybrein

De Universiteit van Tilburg opent op 10 mei haar Babylab voor hersenonderzoek bij jonge kinderen tot ongeveer drie jaar. Onder leiding van hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Bea Van den Bergh gaan de eerste onderzoeken van start.

In het Babylab wordt onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van het brein bij gezonde kinderen en kinderen met potentiele ontwikkelingsproblemen. Door middel van EEG (elektro-encefalogram) en ERP (event related potential) wordt onder meer bestudeerd of prenatale omgevingsfactoren, zoals stress en angst bij de moeder, van invloed zijn op de ontwikkeling van jonge kinderen. Dit onderzoek vindt plaats in opdracht van de European Science Foundation (ESF) onder leiding van hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Bea Van den Bergh.

Promovendi Renée Otte en Marijke Braeken onderzoeken het verband tussen de emoties van de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap en de bevalling en de ontwikkeling van de baby in het eerste levensjaar. “We observeren baby’s aan de hand van spelletjes die we met hen spelen. Verder meten we de hersenactiviteit van baby’s. Dit doen we door hen een soort badmuts met sensoren op te zetten, die de elektrische golfjes kan oppikken in hun hersenen”, vertelt Renée Otte.

Het tweede onderzoek dat van start gaat, maakt deel uit van de zogenaamde ABC-studie, waarin wordt samengewerkt met de GGD Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. In deze studie worden 8000 kinderen vanaf de geboorte gedurende vijf jaar gevolgd. Tilburg begeleidt hierin het cognitieve deel van het onderzoek. Een derde onderzoek is gericht op de cognitieve ontwikkeling van oudere kinderen.

Europese samenwerking

Samenwerking met andere universiteiten in het Babylab zal het Tilburgse onderzoek een nieuwe impuls geven. Bea Van den Bergh: “Omdat laboratoria als deze zijn schaars zijn, hebben we een mooie troef in handen voor het aantrekken van internationale partners, met name universiteiten met een medische of biologische faculteit. Door kennisdeling komen we meer te weten over de ontwikkeling van de mens en baby’s en kinderen in het bijzonder.” In een nieuwe Europese studie, die nog in de kinderschoenen staat, zal worden samengewerkt met onderzoeksgroepen in Boedapest, Finland en Londen.

Bron: Universiteit van Tilburg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen