Ziekenhuis Rijnstate eerste in Nederland met implantatie nieuwe neurostimulator voor patiënten met chronische pijn

Consumententechniek uit Wii en iPod Touch verder ontwikkeld en toegepast in menselijk lichaam
Een innovatief apparaat voor ruggenmergstimulatie is voor het eerst in Nederland geïmplanteerd door artsen van Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem. Deze zogenaamde neurostimulator maakt gebruik van een geavanceerde vorm van de motion-sensing technologie die we kennen van consumentenapparaten zoals de Wii en iPod Touch/iPhone.

Ruggenmergstimulatie is een standaardtherapie voor de behandeling van ernstige chronische rug- en/of beenpijn. De nieuwe RestoreSensor-neurostimulator van producent Medtronic is ’s werelds eerste pijnmanagementtechniek die zich automatisch aanpast aan een verandering in de positie van het lichaam of activiteit van de patient. Daardoor krijgt de patient op elk moment de juiste stimulatie en pijnbestrijding.

De vorige generatie neurostimulatoren liet een aanpassing slechts in beperkte mate toe.

Met vooraf ingestelde niveau’s moesten patienten bij een verandering van lichaamshouding of activiteit steeds de instellingen met een afstandsbediening aanpassen.

Anesthesioloog dr. Jan Willem Kallewaard van Ziekenhuis Rijnstate zegt: “Veel van onze patienten zullen hier voordeel bij hebben. Het doel van ruggenmergstimulatie is om te proberen de patienten te helpen hun pijn te verminderen. Mensen zijn constant in beweging, of ze nu opstaan uit een stoel, lopen in de straat, of ontelbare keren omdraaien in hun slaap. Een apparaat zoals deze nieuwe neurostimulator, die automatisch reageert op veranderingen in de positie van een patient of het activiteitsniveau, moet hen helpen een betere controle over hun pijn te krijgen. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van de patient, niet alleen door een betere pijncontrole en meer  bewegingsvrijheid, maar ook door een verminderd medicijngebruik.”

Bron: Rijnstate & Medtronic

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen