Geiten- en schapenboeren weigeren massaal hun dieren te laten vaccineren tegen Q-koorts

Geiten- en schapenboeren weigeren massaal hun dieren te laten vaccineren tegen de Q-koorts, dat meldt BNR gisteren. De vaccinatie is verplicht om de Q-koorts te beteugelen. Pas 37 van de 426 schapen- en geitenbedrijven die hun dieren moeten vaccineren, hebben aan de verplichting voldaan. Volgens landbouwminister Gerda Verburg is het in het eigen belang van de sector zo snel mogelijk tot vaccinatie over te gaan. Tijdens een persconferentie in het Haagse Nieuwspoort op 11 mei riep zij schapen- en geitenhouders op niet te talmen. Zij sluit niet uit dat trage ondernemers na 1 juni worden beboet. Veehouders bang zijn dat hun bedrijf na vaccinatie toch nog besmet kan worden verklaard. Als niet alle dieren op de melkleverende bedrijven tijdig zijn ingeent, worden de maatregelen niet versoepeld, aldus Verburg. Ze vindt dat de veehouders hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Aanleiding voor het niet op gang komen van de vaccinatiecampagne is waarschijnlijk een onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Daaruit bleek dat vaccinatie kan leiden tot een positief tankmelkonderzoek. Verburg gaf vandaag de verzekering dat dit niet het geval is. Minister Verburg wilde het fok- en vervoersverbod per 1 juni versoepelen, maar dat is nu waarschijnlijk onmogelijk. Want eerst moeten alle boeren hun dieren hebben laten vaccineren. Maar de veehouders luisteren niet, constateert minister Gerda Verburg.  Ze roept de boeren op het alsnog te doen, anders dreigen boetes.
Schijnbesmetting
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis meldde eerder dat na vaccinatie uit melkmonsters een schijnbesmetting kan blijken. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) doet nader onderzoek, maar eerste resultaten wijzen er volgens Verburg niet op dat na vaccinatie de Q-koortsbacterie kan worden aangetroffen als er monsters van de melk worden genomen. De minister zegt nog steeds niet ,,het fijne” te weten van het onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, maar wijst er wel op dat daarbij maar enkele dieren waren betrokken.

Sinds eind december zijn op 88 besmette bedrijven ruim 45.000 drachtige dieren afgemaakt om te voorkomen dat de Q-koortsbacterie bij de bevalling of een miskraam vrijkomt. Ook geldt een fok- en vervoersverbod, maar het kabinet wil dat versoepelen als deskundigen denken dat dit kan zonder dat het gevolgen heeft voor de volksgezondheid. De Q-koorts maakte sinds 2007 duizenden mensen ziek.

Verburg hoopt dat haar oproep de zaak in beweging zet. Als dat niet of niet snel genoeg gebeurt, kan ze uiteindelijk boetes opleggen. ,,Ik wil er alles aan doen om de sector perspectief te bieden, maar dan moeten boeren wel hun verantwoordelijkheid nemen. Het is echt onverstandig als ze niet vaccineren. Dat belemmert de hele sector.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen