Rendement Nederlandse zorg ruim 30 procent

Array

Econoom Marc Pomp constateert in zijn boek Een beter Nederland dat de baten van de Nederlandse gezondheidszorg de kosten ruimschoots overtreffen
Het rendement van de Nederlandse zorg is ruim 30 procent. Anders geformuleerd: de zorg kost de gemiddelde Nederlander opgeteld over het hele leven het enorme bedrag van 340.000 euro. Maar hij krijgt hier gezondheid en welzijn voor terug ter waarde van 450.000 euro. Dat constateert econoom Marc Pomp in zijn boek Een beter Nederland. De gouden eieren van de gezondheidszorg dat deze week verschijnt bij Uitgeverij Balans.

Dat de uitgaven aan de gezondheidszorg de afgelopen decennia vrijwel onafgebroken zijn gestegen, is genoegzaam bekend. Opeenvolgende kabinetten hebben pogingen gedaan om de kosten te beperken, maar zijn daarin niet erg succesvol geweest. De vraag is echter of de stijging van de zorguitgaven wel zo’n groot probleem is. Marc Pomp laat in Een beter Nederland zien dat de baten van de Nederlandse gezondheidszorg de kosten ruimschoots overtreffen. Met andere woorden, onze gezondheidszorg kost veel, maar levert nog veel meer op, allereerst in de vorm van gezondheidswinst, maar ook in de vorm van economische groei. Zo is een betere gezondheid goed voor de arbeidsproductiviteit. Dit geeft ons echter geen alibi om de zorguitgaven maar kritiekloos op te laten lopen: er zijn grenzen aan onze bereidheid om te betalen voor extra zorg. Maar het betekent wel dat we ervoor moeten waken door botte bezuinigingen de kip met de gouden eieren te slachten.

Technische gegevens:

Een beter Nederland

Een beter Nederland. De gouden eieren van de gezondheidszorg – Marc Pomp

ISBN 9789460032455

17,95 euro

Uitgeverij Balans

Een beter Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen