Trailer ‘Verloren Jaren’

Array

De trailer van de film ‘Verloren Jaren’:
Editor Sebastiaan van Emmerik heeft de trailer voor de film ‘Verloren Jaren’ gemonteerd. Zoals ook bij de film het geval was, was het wederom de vraag of we niet te veel nadruk leggen op het drugsgebruik. Een psychose ontstaat omdat dat genetisch bepaald is, niet per definitie door het gebruik van drugs. Wel is het gebruik van drugs bevorderlijk voor het krijgen van een psychose, als je er aanleg voor hebt.

Jaarlijks krijgen zo’n 3000 Nederlandse jongeren een eerste psychose. Hoewel dat vaak onverwacht lijkt te gebeuren, zijn er meestal toch voortekenen. Omdat deze vaak niet worden herkend, is hun leven al behoorlijk ontwricht wanneer ze hulp zoeken. Hoe eerder een psychose of de voortekenen daarvan wordt behandeld, hoe minder ingrijpend het is en des te beter de herstelmogelijkheden zijn.

Hoofdpersoon Bart studeert aan de filmacademie als hij te maken krijgt met zijn eerste psychose. De film is een initiatief van regisseur Bas Labruyère, die de ziekte schizofrenie heeft. Het doel van de film is om in 75 minuten duidelijk te maken wat voor verwoestende invloed een eerste psychose heeft op het leven van jongeren.

Bart studeert aan de filmacademie als het noodlot toeslaat. De student kampt met zijn eerste psychose, maar weigert hulp te zoeken zodat hij steeds verder aftakelt. Bart wordt gespeeld door Wouter de Jong, bekend geworden door zijn rol als Milan Verhagen uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Andere acteurs zijn onder andere Frederik de Groot en Sijtze van der Meer.

Het verhaal voor de film ‘Verloren Jaren’ is waar gebeurd en het scenario is geheel gestoeld op eigen ervaringen. Filmmaker Bas Labruyère, die tekende voor het scenario en de regie, heeft zelf te kampen gehad met een langdurige eerste psychose behorende bij zijn ziekte, schizofrenie. Omdat hij er, in de vorm van een waan, van overtuigd was dat anderen verantwoordelijk waren voor wat hem allemaal overkwam weigerde hij jarenlang hulp te zoeken.

De film ‘Verloren Jaren’ is een initiatief van het Centrum Eerste Psychose van Parnassia en is geproduceerd door JensenFrisbee. De film is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiele bijdrage van AstraZeneca, Stroom Den Haag, Fonds Nuts Ohra en Stichting Koningsheide.

“Met deze film hopen we dat men alerter wordt op mogelijke signalen van beginnende psychosen en dat deze sneller worden opgepikt”, zegt Hans Sijbesma, directeur AstraZeneca. Parnassia-directeur Zorg Ellen van Hummel: “De film is niet alleen voor de jongeren zelf gemaakt, maar ook voor hun omgeving.” Labruyère wil met de film de kijker mee laten beleven hoe het is om te leven met psychosen. “Mensen om mij heen snappen door de film pas wat het is om een psychose te hebben.”

In de trailer heeft Sebastiaan muziek gebruikt die speciaal voor de film gecomponeerd is door Arthur Wagenaar en Maarten de Rooij. Over de muziek in een e-mail aan Maarten de Rooij op 6 december 2009:

“Ik vind het heel erg lastig te verwoorden hoe de muziek voor ‘Verloren Jaren’ zou moeten worden. De enige referentie die ik je zou kunnen geven is het album ‘Third’ van Portishead. Voor mij verbeeldt dat hoe het is een psychose te hebben. Wat mij betreft mogen gedeeltes van de muziek voorzien worden van een ‘zware’ beat. Het gaat maar door, en gaat maar door, het stopt niet, er is geen lucht. Wat je ook probeert, de psychose blijft doorgaan. En wordt erger, en wordt heftiger, en vooral vijandelijker. Het is alsof je onderworpen bent aan een fascistisch regime. En er is geen uitweg. Je kunt niets anders dan het lijdzaam ondergaan. Kortom: de muziek mag van mij meedogenloos zijn, of moet dat zelfs zijn. Dat is de emotie.”

Bas Labruyère

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen