Nieuw sociaal plan Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Werknemersorganisaties en het Jeroen Bosch Ziekenhuis zetten een handtekening onder een nieuw sociaal plan. De gesprekken tussen de grootste werkgever van ’s-Hertogenbosch en de werknemersorganisaties verliepen probleemloos. Beide partijen hadden hetzelfde doel voor ogen; medewerkers houvast bieden in een onzekere tijd van nieuwbouw en reorganisatie. Belangrijkste punt; geen gedwongen ontslagen. Het plan is in principe doorlopend maar wordt voor mei 2014 geevalueerd.

Het nieuwe sociaal plan is opgebouwd rondom de afspraak dat niemand gedwongen ontslag krijgt en er goede begeleiding is voor diegenen waarvoor in of buiten het ziekenhuis een andere werkplek gevonden moet worden. In het plan staan daarvoor diverse maatregelen opgenomen zoals herplaatsing, omscholing en detachering. Een ander belangrijk punt in het sociaal plan is dat het ancienniteitprincipe van kracht blijft.

Reden nieuw sociaal plan
Door de nieuwbouw worden afdelingen samengevoegd en efficienter georganiseerd. Dat betekent dat er voor minder mensen werk is. Naar schatting moet voor 150 medewerkers een andere werkplek in of buiten het ziekenhuis gevonden worden. Dan gaat het met name om medewerkers van het facilitair bedrijf, van de laboratoria en van de poliklinieken.

Behouden medewerkers
Het ziekenhuis is er veel aan gelegen om medewerkers te behouden. Naar verwachting is er namelijk over een paar jaar een personeelstekort. Dit geldt in het bijzonder voor afdelingen als de Intensive Care, de operatiekamers, de Hartbewaking en de Spoedeisende Hulp. Het ziekenhuis zet dan ook fors in op omscholing. Daarnaast blijft het studenten opleiden.

Vertrouwen
Het ziekenhuis beseft heel goed hoe onzeker en emotioneel de komende tijd is voor veel van zijn mensen. Het hoopt samen met de werknemersorganisaties met dit sociaal plan vertrouwen te geven in het behoud van werk en inkomen.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis betrekt in 2011 een nieuw gebouw en wil dan het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn onder andere Oncologie, Minimaal invasieve chirurgie, Moleculaire Diagnostiek en Interventiecardiologie.

Recente artikelen