Gemeente en volksgezondheid staan centraal op dinsdag 8 juni

Gemeenten hebben vijf taken op het terrein van de volksgezondheid:
1. ze bestrijden infectieziekten zoals de Mexicaanse griep en de Q-koorts
2. ze richten Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s) in voor ouders met opvoed- en kinderen  met opgroeiproblemen
3. ze voeren preventief gezondheidsonderzoek uit onder ouderen
4. ze trachten overgewicht en drankmisbruik tegen te gaan en
5. ze bieden maatschappelijke opvang via de Wet maatschappelijke Ondersteuning aan degene die het niet redt in hun gemeente.

Deze vijf taken staan centraal op een studiedag van de GGD Midden Nederland en het Julius Centrum. Per taak is op deze studiedag een sessie van ruim een uur beschikbaar. Per sessie krijgen deelnemers de gelegenheid aan te geven waarover zij aanvullende kennis wensen. Dan gaat een praktijkman of –vrouw in op deze vragen en op de recente ontwikkelingen in de aan de orde zijnde gemeentelijke taak. 

Prof.dr. Guus Schrijvers is dagvoorzitter en geeft aan het eind van elke sessie de stand van de wetenschap en het nationale beleid aan. Tijdens de pauzes is er volop gelegenheid met docent en dagvoorzitter van gedachten  te wisselen. De studiedag kent een maximum aantal van 25 deelnemers.

Werkt u bij een gemeente en bent u verantwoordelijk voor een van die vijf taken?
Word u gemeenteraadslid en gaat u volksgezondheid doen?
Werkt u bij een instelling en voert u een van de vijf taken uit?
Werkt u bij een nationale instantie of onderzoeksinstelling en weet u nog niet hoe die taken op lokaal niveau vorm krijgen? Klik dan hier,  lees de uitnodigingsbrief en meld u aan.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen