Officiële opening eerste kliniek voor herniachirurgie in dagbehandeling

Rugkliniek Iprenburg trekt wereldwijd patienten
Vrijdag 14 mei heeft Rugkliniek Iprenburg officieel haar deuren geopend in het voormalige, monumentale Hospitaalcomplex van Veenhuizen. De innovatieve, private kliniek is een initiatief van orthopedisch chirurg Menno Iprenburg. Als enige kliniek in Nederland wordt een unieke operatiemethode toegepast voor het snel en pijnloos verhelpen van een (rug)hernia. De feestelijke opening maakte onderdeel uit van een tweedaags symposium waarbij 50 medisch specialisten uit de hele wereld aanwezig waren. Bij de opening werd een wandvullend kunstwerk onthuld van de internationaal vermaarde stofontwerper en kunstenaar Claudy Jongstra.

Het Hospitaalcomplex van Veenhuizen dateert uit 1893 en wordt beheerd door de Rijksgebouwendienst. Het karakteristieke complex is volledig gerestaureerd en verbouwd. Naast Hotel-restaurant Bitter en Zoet is in het complex ook een Gezondheidsacademie voor trainingen en cursussen gevestigd. Het vroegere Quarantainegebouw is getransformeerd tot herniakliniek. Hier wordt in een natuurrijke en comfortabele omgeving een optimale, supergespecialiseerde patientenzorg geleverd.

Private herniakliniek
Rugkliniek Iprenburg is een zelfstandig behandelcentrum met als specialisatie endoscopische herniachirurgie via de zij. Als instelling voor medisch specialistische zorg valt de rugkliniek onder de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi). De kliniek wordt geleid door orthopedisch chirurg Menno Iprenburg (64). Hij wordt ondersteund door een zeer ervaren team van anesthesiologen, anesthesieverpleegkundigen, operatieassistenten en röntgenassistenten. Menno Iprenburg werkte eerder 27 jaar in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Hij opereerde er meer dan 20.000 patienten. Na 30 jaar hernia’s van de lage rug geopereerd te hebben, startte hij in 2006 in Heerenveen een eigen kliniek. Vorig jaar verhuisde Rugkliniek Iprenburg naar Veenhuizen in Drenthe.

Unieke operatiemethode
Menno Iprenburg verricht in dagbehandeling en onder plaatselijke verdoving verschillende operaties voor het verhelpen van een hernia of het opheffen van een vernauwing. Hiervoor wordt de PTED-methode gebruikt. Daarbij wordt vanuit de zij door een sneetje van 8 mm, door een buisje van eveneens 8 mm, een endoscoop ingebracht met een werkkanaal van 3,7 mm. Hierdoor wordt onder zicht een hernia van de lage rug verwijderd. Twee uur na de ingreep kunnen patienten doorgaans weer, zonder pijn in het been, bewegen en naar huis. Menno Iprenburg is in Nederland de enige orthopedisch chirurg die met deze techniek veel ervaring heeft. Hij verrichtte de ingreep al bijna 900 keer. In Nederland worden jaarlijks circa 12.000 herniaoperaties uitgevoerd.

Belangrijke voordelen
Rugkliniek Iprenburg hanteert voor de moderne behandeltechniek geen wachtlijst. De grote voordelen van de techniek zijn de geringere lichamelijke belasting, een snelle herstelperiode en minder complicaties. In vergelijking met een klassieke herniaoperatie kunnen patienten veelal twee keer zo snel weer aan het werk. Hierdoor kunnen werkgevers aanzienlijk besparen op de kosten van ziekteverzuim. Bovendien kunnen hernia’s operatief verwijderd worden die van de achterzijde uiterst moeilijk te opereren zijn. De methode is voor (top)sporters zeer geschikt door de geringe weefselbeschadiging en het snelle herstel.

Mondiale belangstelling
In Nederland is Rugkliniek Iprenburg de enige gespecialiseerde kliniek waar de operatiemethode wordt toegepast. Wereldwijd wordt de techniek in meer dan 20 landen uitgeoefend en als gebruikelijke zorg aangemerkt. In Nederland wordt de ingreep nog niet door alle zorgverzekeraars vergoed. Door het specialisme en de positieve ervaringen weten patienten uit de meest uiteenlopende landen de kliniek in Veenhuizen te vinden. Bij de officiele opening waren 50 neurochirurgen en orthopedisch chirurgen uit Amerika, Europa, Azie en het Midden-Oosten aanwezig. Tijdens een tweedaagse meeting wisselden zij internationale ervaringen uit. Tevens werd een nieuw, door Iprenburg geïnitieerd web-based onderzoeksprotocol voor de PTED gepresenteerd.

Recente artikelen