Enkelverstuikingen voor JBZ gezocht!

Per april 2010 is aan het EMGO+ Instituut van het VU medisch centrum te Amsterdam de ‘Ankles Back in Control’ studie gestart. Dit onderzoek is gericht op het voorkomen van herhaalde enkelverstuikingen bij sporters. Drs. Kasper Janssen, sportarts van het SportMedischCentrum JBZ en onderzoeker, is daarvoor hard op zoek naar sporters die kort geleden een enkelverstuiking hebben opgelopen.
Sportblessures komen veel voor in Nederland. Het totaal wordt geschat op 3,5 miljoen per jaar, waarvan 16% de enkel betreft. Dit zijn voor het grootste deel inversie trauma’s van de enkel. Na een eerste enkelverstuiking, lopen sporters een hoger risico om opnieuw hun enkel te verstuiken. Herhaalde enkelverstuikingen kunnen chronische enkelklachten tot gevolg hebben, zoals instabiliteit, pijn en verminderde bewegelijkheid, waardoor mensen soms helemaal stoppen met sporten.

Voorkomen is beter dan…
De meeste sporters weten dat zowel tape als braces herhaalde enkelverstuikingen kunnen voorkomen. Tape of braces geven de verzwakte enkel steun, waardoor de kans op een enkelverstuiking afneemt. Ze doen dit beiden even goed, maar een brace is vaak praktischer in gebruik. Het is een fabel dat het dragen van tape of een brace tijdens sport de enkelspieren nog zwakker zou maken. Maar balanstraining, bijvoorbeeld op een oefentol, pakt de oorzaak van het probleem wel beter aan.

Ankles Back in Control: eerste 50 deelnemers gestart!
De eerste 50 deelnemers zijn inmiddels gestart met het onderzoek naar de preventie van enkelverstuikingen dat wordt uitgevoerd aan het EMGO+ instituut van het VUmc. Er hebben zich tot zover vooral veel volleyballers, voetballers en tennissers gemeld. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is vrij jong, 34 jaar. Het valt op dat bijna de helft van de sporters tijdens een contactmoment met een andere sporter door de enkel is gegaan. Verder laat bijna de helft van de geblesseerden zich behandelen door een fysiotherapeut. We hebben totaal 400 sporters nodig om het onderzoek succesvol te kunnen voltooien. Alle sporters die kortgeleden een enkelverstuiking hebben opgelopen kunnen meedoen. Dit hoeft niet perse tijdens sport gebeurd te zijn. Bent u ouder dan 18 jaar en zelf net door uw enkel gegaan? Meld u zich dan nu aan op: www.anklesbackincontrol.nl!

Meer informatie: Kasper Janssen, sportarts SMC JBZ, 073-6491200

Recente artikelen