Pleidooi voor keurmerk op bleekbehandelingen

Array

Veiligheid behandeling hangt vooral af van behandelaar en product
Bleekbehandelingen waarmee tanden witter worden zijn erg populair. Vooral de laatste jaren is er een opmerkelijke groei van het aantal mensen dat zo’n behandeling laat uitvoeren. Eerst was dat vooral bij de tandarts of mondhygienist, maar steeds vaker ook bij schoonheidssalons en bijvoorbeeld kappers. Hierdoor neemt de kans op problemen na een behandeling toe. Ook tandarts Lotte Meereboer van Perfectsmile signaleert de trend dat steeds meer ondernemers uit een andere hoek deze behandelingen aanbieden.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bleekbehandeling volkomen veilig is. Onlangs bleek nog uit een onderzoek* dat het drinken van sinaasappelsap zelfs slechter is voor je tanden dan een behandeling. Maar daarbij is het wel van belang wie de behandeling uitvoert. Zeker nu steeds meer niet-tandheelkundigen de populariteit van deze behandelingen hebben ontdekt.

Kappers, schoonheidsspecialisten, thuiswerkers. Misschien niet direct de professional waar je aan denkt als het om je tanden gaat. Tandartsen en mondhygienisten voeren eerst een grondige controle uit van je tanden en kiezen. Zijn er bijvoorbeeld tandvleesproblemen of slechte vullingen of kronen? Pas daarna mag worden besloten om een behandeling te doen. Mochten er problemen worden ontdekt dan worden deze meteen opgelost of verwezen naar een specialist.

Ook tandarts Lotte Meereboer van Perfectsmile signaleert de trend dat steeds meer ondernemers uit een andere hoek deze behandelingen aanbieden. Het ontbreekt dan aan voldoende kennis om te bepalen of een behandeling mogelijk is. Er zijn zelfs situaties waarin thuiswerkers via een soort franchise aan huis of in de garagebox behandelingen uitvoeren. Meestal zonder enige opleiding of ervaring. Bovendien worden producten gebruikt waarvan de effectiviteit en veiligheid op zijn minst discutabel is.

Het lijkt Perfectsmile als grote aanbieder van dit soort behandelingen verstandig dat er een keurmerk komt. Daarmee zouden consumenten kunnen bepalen waar een behandeling veilig is en welke praktijk betrouwbaar. Bovendien zouden ook de producten waarmee wordt gewerkt aan dit keurmerk moeten voldoen.

Op koninginnedag moet je aan allerlei vergunningen voldoen om broodjes te mogen verkopen, maar een bleekbehandeling bij iemand uitvoeren is compleet vogelvrij. Er is geen regelgeving of opleidingseis. Deze situatie is nu al jaren zo en er lijkt weinig initiatief vanuit de politiek om hier iets aan te veranderen. Het is wachten op problemen en dat zou ten onrechte de hele branche schaden. Hoog tijd dus voor een keurmerk.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen