Primeur knie-operatie in UMC

Array

Orthopedisch chirurgen van het UMC Utrecht hebben gisteren een unieke knie-operatie uitgevoerd. Ze maakten via een MRI-scan een driedimensionaal beeld van de knie van de patient en zetten dat om in een kunsthars mal. Daarmee kon de orthopeed de nauwkeurig afgepaste kunstknie precies goed plaatsen. Voor patienten belooft de methode kortere en betrouwbaardere operaties omdat chirurgen niet meer hoeven improviseren.

Het is voor het eerst dat deze ingreep in Nederland uitgevoerd is. Orthopedisch chirurg prof. dr. Daniel Saris van het UMC Utrecht voerde de operatie uit. Hij zal de komende tijd meerdere patienten op deze manier opereren om te onderzoeken of het inderdaad tot betere resultaten en lagere kosten leidt. Saris: “Het vervangen van een knie is op deze manier een operatie zonder improvisatie en avontuur, dat komt de kwaliteit ten goede. Bovendien maakt efficientere logistiek de operatie goedkoper.”

Bij de nieuwe methode reconstrueert het Amerikaanse bedrijf Smith&Nephew op basis van een MRI-scan een driedimensionaal beeld van de knie. Hiermee maakt het bedrijf ‘zaagblokken’ uit kunsthars op maat voor de patient. Een zaagblok is een mal die precies op de knie past en voorzien is van speciaal berekende zaagsnedes. Op die manier kan de chirurg het bot alleen op de juiste plek en in de juiste richting op maat maken, waarna de prothese perfect past en in de juiste stand staat.

Bij het plaatsen van een kunstknie bewerkt de orthopeed het scheenbeen en het dijbeen zodanig dat de metalen kunstknie goed past. Voor de werking van de knie is het belangrijk beide delen van de prothese precies onder de juiste hoek op het bot vast te zetten. Dat komt op de millimeter nauwkeurig.

Dankzij de nieuwe techniek kan de patient rekenen op een kortere en betrouwbaardere operatie. De patient is niet meer afhankelijk van een basisset van standaardmaten en een positie die gemiddeld goed is. Voor het ziekenhuis vereenvoudigt de nieuwe aanpak de logistiek rondom deze

knie-operaties. Doordat de afmeting van de knieprothese vantevoren bekend is verloopt de operatie sneller en voorspelbaarder. Er hoeven minder instrumenten steriel beschikbaar te zijn. Voorheen gebruikten orthopeden tijdens de operatie vijf sets van acht standaardmaten. Bovendien moesten ze tijdens de operatie de positie van de kunstknie goed inschatten.

Het UMC Utrecht voert circa 150 knievervangende operaties per jaar uit. Het gaat vooral om complexe patienten met ernstige knieslijtage door een ongeval of om zeer jonge patienten die niet meer pijnvrij kunnen lopen.

Voor meer informatie, bel 088 – 75 588 50 of mail [email protected].

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen