‘Vraag naar plastische chirurgie zal explosief stijgen’

Array

NVPC blij met extra opleidingsplaatsen
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is tevreden met de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen van zeven naar zeventien met ingang van 2011. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft hiertoe besloten op advies van het Capaciteitsorgaan. “Dit is een belangrijke stap om de opgelopen achterstand in te halen”, stelt dr. Irene Mathijssen, voorzitter van de NVPC. “De wachtlijsten voor specialistische plastische zorg zijn nu al enorm, terwijl de vraag naar plastische chirurgie explosief zag stijgen.” Om deze vraag op te vangen, zijn blijvend extra opleidingsplaatsen noodzakelijk.

Vorig jaar heeft de NVPC alarm geslagen en aangedrongen op een verhoogde instroom van nieuwe plastisch chirurgen. Het ministerie van VWS had eerder op advies van het Capaciteitsorgaan besloten het aantal opleidingsplaatsen in 2009 en 2010 te verminderen tot zeven per jaar. Besloten is nu met ingang van 2011 het aantal opleidingsplaatsen voor plastische chirurgie te verhogen van zeven naar zeventien. De NVPC ziet dit als een belangrijke erkenning voor het vak van de plastisch chirurgen in Nederland.
Door de uitbreiding kan de kwaliteit van de zorg worden verbeterd en het heersende tekort aan plastisch chirurgen in de toekomst teruggedrongen. Anno 2010 zijn er in Nederland per 100.000 inwoners nog geen twee plastisch chirurgen beschikbaar. In een behoorlijk aantal ziekenhuizen is geen plastisch chirurg voorhanden, waardoor bijvoorbeeld patienten met ernstig handletsel regelmatig niet op tijd gespecialiseerde hulp krijgen. Academische ziekenhuizen zien zich steeds meer genoodzaakt plastisch chirurgen uit het buitenland te halen.

Wachtlijst
Volgens Mathijssen, zelf als plastisch chirurg verbonden aan het Erasmus MC, is de wachtlijst voor aangeboren handafwijkingen bij kinderen zo’n anderhalf tot twee jaar. “En bij borstreconstructies met eigen weefsel na kanker, is de wachtlijst opgelopen tot meer dan een jaar.”
Vanaf 2011 wordt met de uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen een belangrijke start gemaakt om dit terug te dringen. Voor de NVPC is het van belang dat de uitbreiding structureel is. Mathijssen verwacht op basis van de praktijk, dat de vraag naar plastische chirurgie de komende jaren sterk zal toenemen. “Met name de vraag naar reconstructies na kanker. Denk bijvoorbeeld aan borstreconstructies. Ook bij ingrepen als gevolg van huidkanker zien we een explosieve groei, die met het huidige aantal specialisten niet kan worden opgevangen.”

Bron: NVPC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen