Bestrijdingsmiddelen verhogen kans op ADHD

Array

Kinderen die pesticiden binnenkrijgen, lopen meer kans om ADHD te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie, die maandag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. De onderzoekers roepen in hun artikel op groente en fruit voor het eten altijd te wassen, zodat er minder bestrijdingsmiddelen op zitten.Kinderen die blootgesteld zijn aan pesticiden van de groep van zgn. organofosfaten hebben een grotere kans op attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD).

In een studie werd naar afbraakproducten van deze pesticiden gezocht in de urine van kinderen. Daarbij werd ontdekt dat kinderen met hoge gehaltes aan deze afbraakproducten twee maal zo vaak ADHD ontwikkelden dan kinderen waarbij geen afbraakproducten in de urine werd gevonden. Het onderzoek werd gedaan bij 1139 kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar. Zij ondervroegen de moeders van de kinderen, of andere verzorgers en vonden dat circa een op de tien kinderen voldeed aan de criteria van ADHD, wat overeenkomt met de schatting voor de gehele bevolking.

De wetenschappers spreken nog niet van een bewezen verband tussen ADHD en pesticiden. Daar is volgens hen meer onderzoek voor nodig. „Er is toenemende zorg dat bestrijdingsmiddelen verband houden met ADHD”, aldus onderzoeker Marc Weisskopf. „Dit onderzoek laat zien dat dit verband er mogelijk zelfs is bij kleine hoeveelheden pesticiden.”

De wetenschappers geven niet aan of de resultaten van hun onderzoek ook voor Europa gelden. In de VS mogen een aantal pesticiden, zoals bijvoorbeeld malathion, nog wel gebruikt worden, terwijl de Europese Unie deze al verboden heeft. Organofosfaten zijn oorspronkelijk ontwikkeld voor chemische oorlogsvoering, en bekend is dat deze giftig zijn voor het zenuwstelsel. Er wordt een groot aantal verschillende organofosfaten in bestrijdingsmiddelen toegepast.Organofosforverbindingen zorgen ervoor dat de impulsoverdracht tussen zenuwen en spieren geblokkeerd raakt. Daardoor sterft ongedierte. Nadeel van deze stoffen is dat ze ook schadelijk zijn voor de mens.

Na correctie voor factoren als ras, geslacht en leeftijd werd gevonden dat de kans op ADHD steeg naarmate er meer afbraakproducten van organofosfaten in de urine werden gevonden. De bevindingen zijn gebaseerd op gegevens van de doorsnee Amerikaanse bevolking, wat betekent dat blootstelling aan deze pesticiden zelfs gevaarlijk kan zijn bij lage concentraties, die ook worden gevonden in de leefomgeving van kinderen.

Meer studie is nog nodig, met name naar de gevolgen van blootstelling aan organofosfaten gedurende langere tijd, voordat gepleit kan worden op een verbod van deze pesticiden. Intussen doen ouders er verstandig aan om groenten en fruit vóór de consumptie grondig te wassen en uiterst terughoudend te zijn met het gebruik van pesticiden en insecticiden die organofosfaten bevatten.

Bron: Reuters

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen