Landelijk optreden tegen therapeuten die zich ten onrechte afficheren als psychotherapeut

Array

De titel ‘psychotherapeut’ is een beschermde beroepstitel op grond van de Wet Beroepen op het gebied van de individuele gezondheidszorg (Wet BIG). Clienten moeten erop kunnen vertrouwen dat de hulpverleners tot wie zij zich wenden, bevoegd en bekwaam zijn om het beroep uit te oefenen waarmee deze hulpverleners zichzelf bekendmaken.
Er is sprake van ‘onterecht gebruik beroepstitel’ als iemand een titel voert of een daarop gelijkende benaming dan wel een op die titel betrekking hebbend onderscheidingsteken, zonder dat die persoon in de bij de Wet BIG ingestelde registers is ingeschreven.

De titel psychotherapeut
Alleen als de opleiding tot psychotherapeut als bedoeld in het Besluit psychotherapeut met goed gevolg is afgelegd en als iemand als psychotherapeut in het BIG-register is ingeschreven, mag hij/zij de titel van psychotherapeut voeren.

Opleidingseisen
De opleidingen tot psychotherapeut mogen alleen verzorgd worden door de 6 regionale opleidingsinstellingen die daartoe door de minister van VWS zijn aangewezen. Alle 6 zijn samenwerkingsverbanden van universiteiten met zorginstellingen.

Een relatief groot en ook toenemend aantal personen dat ten onrechte de titel ‘psychotherapeut’ gebruikt, heeft een opleiding gevolgd die wel leidt tot het zogenaamde European Certificate for Psychotherapy, maar niet tot inschrijving als psychotherapeut in het BIG-register. De betreffende opleidingsinstellingen voldoen niet aan de in het Besluit psychotherapeut gestelde eisen en zijn ook niet door de minister aangewezen.

Strafbaar
Onterecht gebruik van de titel psychotherapeut is strafbaar; er staat een geldboete van € 3.800 op. Het gebruik van benamingen als ‘psychotherapist’, ‘hypno-psychotherapeut’, lichaamspsychotherapeut, lichaamsgerichte psychotherapeut, integratieve psychotherapeut kan ook strafbaar zijn.

Als iemand niet ingeschreven staat in een register, en bij het verrichten van handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg buiten noodzaak schade of een aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid van een ander veroorzaakt, wordt hij of zij gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie (€ 3.800). Als deze persoon weet of ernstige reden heeft om te vermoeden dat hij schade of een aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid van een ander veroorzaakt, wordt hij of zij zelfs gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of een geldboete van de derde categorie (€ 7.600 euro).

Risico’s
Zolang hulpverleners zich ten onrechte psychotherapeut blijven noemen, is het voor potentiele clienten moeilijk om onderscheid te maken tussen psychotherapeuten die de daarvoor benodigde erkende opleiding hebben gevolgd en van wie je derhalve kwalitatief verantwoorde zorg mag verwachten en hulpverleners die zich als psychotherapeut bekend maken maar die niet de daarvoor benodigde opleiding hebben gevolgd. Clienten lopen daardoor kans op onnodige psychische schade door ondeskundig handelen. Ook kunnen zij hierdoor het vertrouwen in de hulpverlening verliezen.

Actie IGZ
Inmiddels zijn 55 hulpverleners die zich (waarschijnlijk) ten onrechte psychotherapeut noemen bekend bij de inspectie. De IGZ gaat de betrokken hulpverleners per brief verzoeken om de titelvoering te wijzigen en in overeenstemming te brengen met de Wet BIG. De inspectie verzoekt hen daarbij om het bewijs van aangepaste titelvoering aan de inspectie te leveren.
Hulpverleners die niet voldoen aan dit verzoek ontvangen na vier weken een rappel met de mededeling dat de mogelijkheid bestaat dat zij strafrechtelijk vervolgd worden en dat hun naam bekend wordt gemaakt via de IGZ-website.

Doel
De IGZ wil met deze actie ervoor zorgen dat voor potentiele clienten het onderscheid tussen BIG-geregistreerde psychotherapeuten enerzijds en niet-BIG-geregistreerde hulpverleners anderzijds duidelijk is. Het is niet de bedoeling de hulpverleningsactiviteiten van deze laatste groep te ontmoedigen. Deze hulpverleners moeten op heldere wijze duidelijk maken wat zij aan hulpverlening te bieden hebben, zonder een titel te voeren die zij niet mogen voeren.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen