Meerderheid steunt Kant-wetten: Marktwerking uit de thuiszorg

Array

De door SP-Kamerlid Agnes Kant ingediende wet voor het schrappen van marktwerking in de thuiszorg lijkt aan te koersen op een meerderheid in de Tweede Kamer. In haar laatste optreden in de Tweede Kamer verwierf Agnes Kant een meerderheid achter zich om de verplichte aanbestedingen uit de thuiszorg te halen, om een lokaal basistarief in te voeren voor huishoudelijke verzorging en om het geld voor thuiszorg ook daadwerkelijk te reserveren voor de zorg.

Jarenlang wekten de kabinetten Balkenende de indruk dat het niet anders kon omdat marktwerking een opdracht van was van Brussel. Onterecht, zo bleek tijdens de wetbehandeling vandaag en eerder dit jaar.

Kant: “We zien nog steeds grote problemen in de thuiszorg. Schoonmaakbedrijven verdringen verzorgenden; ouderen en zieken krijgen te veel wisselende krachten over de vloer. Deze wetten geven gemeenten de ruimte om van de thuiszorg weer zorg te maken. Ik ben daar blij mee en ik ben er trots op om twaalf jaar Kamerlidmaatschap zo af te sluiten.”

Voorafgaand aan het debat schreven FNV, CNV, NU’91, Actiz, ANBO en vele wethouders uit het land een brandbrief aan de Tweede Kamer om de Kant-wetten te steunen. Zowel de bestuurders van gemeenten als werknemersorganisaties en de ouderenbonden zien in de wetten een stap naar een meer menselijke thuiszorg. In het bijzonder wijzen de vakbonden op de desastreuze gevolgen voor werknemers. Zij schrijven: “Door de systematiek van aanbesteding kunnen de thuiszorginstellingen niet anders dan deze effecten af te wentelen op hun werknemers.” De organisaties delen de mening van de SP: “Niet de schoonmaak, maar signaleren, ondersteunen en het stimuleren zijn de belangrijkste doelen van de huishoudelijke zorg.”

Donderdag stemt de Tweede Kamer over de drie initiatiefwetten van Kant.

Bron: SP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen