Koos Maquelin de Zorgheld van 2010

Array

Koos Maquelin, werkzaam bij Parnassia, is ‘Zorgheld 2010′ geworden. Uit honderden interviews en aanmeldingen onder Nederlandse zorgprofessionals waren drie personen hiervoor genomineerd. Mensen met een bijzonder verhaal, die zich vanuit hun vak dagelijks ‘ stilletjes’ inzetten voor anderen. Via deze nominatie worden zij in het zonnetje gezet. Zorgheld 2010 is een recent door het ministerie van VWS ingestelde prijs voor een uitzonderlijke bijdrage aan het verbeteren van de zorg in Nederland.

Acute psychiatrie is intensive care voor mensen in psychische nood. Of, zoals Koos het noemt: ‘Mensen die gewoon behoorlijk in de war zijn’. Meer dan vijftig procent van de patienten is gedwongen opgenomen. Het gaat om heftige gevallen, aangrijpende situaties. Al die jaren, zoveel crisissituaties, Koos haalt er een kick uit. ‘Dit is geen werk voor geitenwollensokkentypes. Ik wil deze afdeling en de psychiatrie goed neerzetten. Mensen die zorg nodig hebben, kunnen het krijgen.

‘Ik heb een sterk ontwikkelde zorgklier’
De 53-jarige Koos Maquelin (53) is manager van het Klinisch Centrum Acute Psychiatrie van het Haagse Parnassia. Dit is een soort intensive care voor mensen in psychische nood. Of, zoals Maquelin het noemt: ‘Mensen die behoorlijk in de war zijn. Het gaat om heftige gevallen, aangrijpende situaties’. Maquelin zit ruim vijfendertig jaar in het vak: Ik heb een sterk ontwikkelde zorgklier Deze heb ik van huis uit meegekregen, mijn ouders hebben beide in de psychiatrie gewerkt, door hen werd ik enthousiast gemaakt. Ik vind het ook normaal dat je een luisterend oor kan zijn voor ieder medemens.’

Werken aan de zorg
Op www.werkenaandezorg.nl stelt Koos zich voor en houdt een persoonlijke weblog bij.

Andere genomineerden
Koos bond de ‘strijd’ aan met twee andere genomineerden: Annie Beute,wijkverpleegkundige uit Steenwijk en Lia de Jager, maatschappelijk werker bij een Huntington-verpleeghuis uit Katwijk. De drie hulpverleners hebben met elkaar gemeen dat ze persoonlijk hebben bijgedragen aan een verbetering in de zorg. Hiervan profiteren vele mensen die een beroep moeten doen op de gezondheidszorg.

Ministerie van VWS
De verkiezing van de Zorgheld is opgezet door het Ministerie van VWS en maakt deel uit van de campagne ‘Werken aan de Zorg’.VWS heeft opdracht gegeven tot een brede inventarisatie naar de resultaten van het zorgbeleid. Iedere inventarisatie heeft een eigen thema, waarbinnen telkens een nieuwe Zorgheld wordt verkozen. VWS kijkt naar de landelijke resultaten en trends, maar heeft ook oog voor de zorgaanbieders en projecten die er in positieve zin uit springen. Deze aanpak kan oplossingen bieden voor problemen waar anderen tegenaan lopen. Tegelijkertijd brengt VWS in kaart wat er beter kan, wat hiervoor de beste aanpak is, en bij wie de verantwoordelijkheid ligt om in actie te komen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen