Muiterij in mijn lijf

Array

Dat gewrichtsprothesen na jaren plots kunnen gaan infecteren terwijl deze vooraf geen enkel probleem vertonen, is een complicatie die bij het publiek meestal onbekend is. Medische studies vertellen ons dat we steeds meer met deze problematiek geconfronteerd gaan worden. Over het HOE en het WAAROM leest u in dit boek.

In MUITERIJ IN MIJN LIJF beschrijft Mia, met oog voor detail, haar ervaringen met deze desastreuze infecties en de vreselijke gevolgen ervan: maandenlange ziekenhuisopname; opeenvolgende operaties; pijn en angst; woede en machteloosheid; intensieve revalidatie met niet aflatende wilskracht; vrees voor herinfectie.

Tegelijkertijd toont het boek overduidelijk aan dat je als patient maar beter goed geïnformeerd kunt zijn over je rechten als patient en over de euthanasiewet, twee belangrijke patientenwetten waarover nog heel wat misvattingen bestaan.  Op een begrijpelijke wijze, van patient tot patient, wordt hierover klaarheid gebracht. Op deze manier probeert de auteur de lezer mee te geven wat ze zelf met vallen en opstaan leerde.MUITERIJ IN MIJN LIJF leest als een roman, waarbij een zekere spanning naar het verloop der gebeurtenissen niet ontbreekt.

Het is een boek voor iedereen die met een gewrichtsprothese leeft of deze ingreep overweegt.

Maar tegelijkertijd bezorgt het heel wat stof tot nadenken aan allen die bekommerd zijn om hun rechten en niet alles op een passieve manier willen ondergaan.

Dit boek richt zich ook tot artsen, verpleegkundigen en revalidatieteams. Zij zullen hierin talrijke aanwijzingen vinden over de manier van ‘omgaan en communiceren’ met de patient.

Het uitgebreide bronnenmateriaal verstrekt de nodige medische, technische en preventieve verduidelijkingen.

De auteur: (1946) studeerde handel in Diest en werkte op het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Eerder verscheen van haar hand OP ZOEK NAAR AANVAARDING Leven met reumatoïde artritis

Een uittreksel:

‘Hier gebeurt niets onverantwoords,’ donderde zijn stem.

‘En tóch weiger ik. Dat is mijn recht als patient. Het is te vroeg! De knie is onvoldoende genezen!’

‘Die operatie gaat dóór!’

‘Ze gaat níet door!’ Onze stemmen werden steeds feller, bozer, onverzettelijker. ‘Mijn CRP is nog 90. Dat is duidelijk veel te hoog.’

‘Pff, bij een reumapatient kunt ge daar nooit staat op maken. Hun CRP is altijd verhoogd.’

‘Maar zelden zó hoog! Vóór deze infectie was mijn CRP al enkele jaren vollédig normaal! Mijn reumatoïde artritis is weinig actief.’

‘En deze operatie gaat op 9 december wél door. Alles is zo afgesproken en geregeld.’ En met woedende stappen verliet hij de kamer, gevolgd door een assistent vol gêne en de verpleegster die stilletjes afdroop. Ik riep hem nog na dat ik zou blijven weigeren omdat dit mijn recht was.

Vol ongeloof liet ik me in de kussens vallen. Hoe was dit mogelijk. Dit had ik nog nooit meegemaakt. Integendeel. Agenda’s waren blijkbaar belangrijker dan patienten. Maar in plaats van te huilen ontpopte er zich nu een soort krampachtige energie in me. Klein zou hij me niet krijgen! Eerst moest ik alles goed overdenken, dan zou ik handelen.

Muiterij in mijn lijfMuiterij in mijn lijf
M. vander Schueren

MUITERIJ IN MIJN LIJF – Over ziekte, rechten en kunstgewrichten

ISBN: 9789089241030

Auteur: Mia Van der Schueren

Uitgever: Houtekiet

Verschenen: mei 2010

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen