NMa: afwijzen collectieve regeling gemiste kans voor thuiszorgsector

Array

De leden van ActiZ, de organisatie van zorgondernemers, hebben tijdens de ledenvergadering van 19 mei de alternatieve regeling voor de thuiszorgsector afgewezen die tussen het bestuur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en het bestuur van ActiZ in april was overeengekomen.

Via de regeling zou de sector snel kunnen afrekenen met het verleden en haar ogen kunnen richten op een toekomst met gezonde concurrentie en volledige keuzevrijheid voor de client. Nu de leden hier niet mee akkoord gaan, betekent dit dat de NMa verder gaat op de ingeslagen weg, namelijk het oppakken van de lopende zaken die bevroren waren tijdens de onderhandelingen met ActiZ en het verder opsporen van overtredingen van de Mededingingswet en deze passend beboeten. Recent riep ActiZ-voorzitter Han Noten nog op dat de thuiszorgsector uit de vechtstand moet. Met het afwijzen van de regeling wordt daar niet voor gekozen. Een gemiste kans ook omdat de vergoeding, die de thuiszorginstellingen voor gedrag uit het verleden zouden betalen, terug zou vloeien naar de zorgsector via een fonds voor zorginnovatie. Dat kan nu niet meer doorgaan, aldus Pieter Kalbfleisch, bestuursvoorzitter van de NMa.

De regeling had een tweeledig doel: dat zorginstellingen op een snelle en efficiente manier weer naar de toekomst kunnen kijken en tegelijkertijd konden afrekenen met het verleden. Tijdens de ledenvergadering bleek dat de leden wel voelen voor het opstarten van complianceprogrammas maar wijzen het deel van de regeling af waarmee een streep kan worden gezet onder het verleden. Kalbfleisch: Ik vind dit teleurstellend omdat deze twee doelen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De motivatie voor de toekomst wordt immers mede bepaald door de wijze waarop je met het verleden omgaat. Door de regeling voor het verleden af te wijzen, verliezen de thuiszorginstellingen hun geloofwaardigheid in hun streven naar een schone toekomst.

ActiZ, BTN en de NMa gaven aan bij het bekendmaken van de regeling dat zij hechten aan een ruime deelname van de leden van beide brancheorganisaties aan de regeling. De regeling zou alleen doorgang vinden als de deelnemers aan de regeling 75% of meer van de hele thuiszorgsector omvat. Door het afwijzen van de regeling door de ActiZ-leden, die een overgroot deel van de thuiszorginstellingen vertegenwoordigen, wordt dit percentage, al zouden de leden van BTN de regeling wel ondersteunen, niet gehaald.

Bron: NMa

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen