Tulp genoemd naar Aletta Jacobs

0
537

Ongeveer tweeduizend gynaecologen uit binnen- en buitenland eren vandaag de Nederlandse vrouwenrechtenvoorvechtster Aletta Jacobs, door een tulp naar haar te noemen.
Tijdens een congres in Den Haag, waar wordt herdacht dat dit jaar ‘de pil’ vijftig jaar bestaat, is een Tulp vernoemd naar Aletta Jacobs. Het congres wordt georganiseerd door de Europese ESC, een organisatie die zich inzet voor seksuele gezondheid en zwangerschap. De directeur van Aletta, het Nederlandse instituut voor vrouwengeschiedenis, mag de doopplechtigheid uitvoeren. De organisatie is ook vernoemd naar Jacobs.

Aletta Jacobs (1854-1929) was de eerste vrouwelijke arts van Nederland. Ze werkte als huisarts in de Amsterdamse Jordaan, hield daar gratis spreekuren en introduceerde het pessarium als voorbehoedmiddel. Tot dan toe werd het pessarium gebruikt om verzakte baarmoeders te ondersteunen. Jacobs streed ook voor vrouwenrechten en -kiesrecht. Volgens directeur Saskia Wieringa van Aletta zette Jacobs zich vooral in voor arme vrouwen.

Het instituut Aletta pleit er daarom voor om de pil gratis via het basispakket voor ziektekosten aan vrouwen te verstrekken. “Vooral arme vrouwen, zoals migrantenvrouwen, profiteren daarvan. Voor hen is de pil moeilijker bereikbaar als ervoor moet worden betaald.”

Nederland was een van de eerste landen die de pil veertig jaar geleden via het toenmalige ziekenfonds vergoedde. De laatste jaren is er veel discussie over de vergoeding van de pil. Het voorbehoedmiddel is even uit het basispakket gehaald, maar er weer in teruggebracht. Nu gaan er weer stemmen op om vrouwen de pil zelf te laten betalen.

Bron: ANP