Tulp genoemd naar Aletta Jacobs

Array

Ongeveer tweeduizend gynaecologen uit binnen- en buitenland eren vandaag de Nederlandse vrouwenrechtenvoorvechtster Aletta Jacobs, door een tulp naar haar te noemen.
Tijdens een congres in Den Haag, waar wordt herdacht dat dit jaar ‘de pil’ vijftig jaar bestaat, is een Tulp vernoemd naar Aletta Jacobs. Het congres wordt georganiseerd door de Europese ESC, een organisatie die zich inzet voor seksuele gezondheid en zwangerschap. De directeur van Aletta, het Nederlandse instituut voor vrouwengeschiedenis, mag de doopplechtigheid uitvoeren. De organisatie is ook vernoemd naar Jacobs.

Aletta Jacobs (1854-1929) was de eerste vrouwelijke arts van Nederland. Ze werkte als huisarts in de Amsterdamse Jordaan, hield daar gratis spreekuren en introduceerde het pessarium als voorbehoedmiddel. Tot dan toe werd het pessarium gebruikt om verzakte baarmoeders te ondersteunen. Jacobs streed ook voor vrouwenrechten en -kiesrecht. Volgens directeur Saskia Wieringa van Aletta zette Jacobs zich vooral in voor arme vrouwen.

Het instituut Aletta pleit er daarom voor om de pil gratis via het basispakket voor ziektekosten aan vrouwen te verstrekken. “Vooral arme vrouwen, zoals migrantenvrouwen, profiteren daarvan. Voor hen is de pil moeilijker bereikbaar als ervoor moet worden betaald.”

Nederland was een van de eerste landen die de pil veertig jaar geleden via het toenmalige ziekenfonds vergoedde. De laatste jaren is er veel discussie over de vergoeding van de pil. Het voorbehoedmiddel is even uit het basispakket gehaald, maar er weer in teruggebracht. Nu gaan er weer stemmen op om vrouwen de pil zelf te laten betalen.

Bron: ANP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen