Aletta viert vijftig jaar anti-conceptiepil

0
503

Op zaterdag 22 mei zal prof. dr. Saskia Wieringa de Aletta Jacobs Tulp ten doop houden. De tulp is een eerbetoon aan Aletta Jacobs, voorvechtster van rechten van vrouwen. Als arts opende zij begin vorige eeuw een praktijk die vrouwen hielp aan voorbehoedsmiddelen.

De Tulp wordt gepresenteerd tijdens het elfde Congres van de European Society of Contraception and Reproductive Health (ESC) in Den Haag. Ook zal de ‘The Hague Declaration’ worden uitgesproken, waarbij het recht op toegang tot anticonceptie en middelen ter bevordering van seksuele gezondheid worden uitgesproken voor iedereen ongeacht religie, afkomst of cultuur.

De anticonceptiepil staat symbool voor verworven vrouwenrechten en is synoniem met discussie. Bekijk en beluister documentaires, columns en gesprekken die het verloop van deze discussie illustreren, met voor en tegenstanders van de pil.
Aletta Jacobs was de eerste vrouw die een universitair diploma behaalde, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde. In haar werk als arts speelde zij een belangrijke rol bij verandering van opvattingen over geboortebeperking. Aletta Jacobs heeft eigenhandig een land bekeerd tot een radicaal andere manier van werken. Zo opende zij als arts een praktijk die vrouwen aan voorbehoedsmiddelen hielp. Sinds vorig jaar is het voormalig IIAV, dat dit jaar vijfenzeventig jaar bestaat, vernoemd naar Aletta Jacobs.