Jaarlijkse verpleegkundeprijzen zijn uitgereikt

Array

Tijdens de Anna Reynvaanlezing van 20 mei zijn Heidi de Kam en Patriek Mistiaen onderscheiden met de jaarlijkse Anna Reynvaan Prijzen voor verpleegkundigen. In de Amsterdamse Stadsschouwburg werden de beide prijzen uitgereikt door dhr. A. Moerkamp, plaatsvervangend directeur-generaal Curatieve zorg van het ministerie van VWS, die minister Ab Klink – verhinderd wegens zijn laatste kabinetsverplichtingen -  verving.

Als stafmedewerker van de Amersfoortse Symfora groep kreeg Heidi de Kam de Anna Reynvaan Praktijkprijs 2010 voor haar project ‘Stervensbegeleiding voor de psychiatrische patient’.
Aanleiding voor het project was de discrepantie tussen de omstandigheden waaronder ‘niet-psychiatrische patienten’ sterven en die van terminaal zieke psychiatrische patienten in een GGZ-instelling. Veel geestelijk gezonde mensen kunnen hun laatste dagen doorbrengen in een hospice-achtige omgeving waar deskundigheid, ruimte en rust royaal voorhanden zijn. Stervende psychiatrische patienten, soms al jarenlang opgenomen in een GGZ-instelling, beschikken vaak over weinig meer dan een bed en nachtkastje. Van een sociaal netwerk is meestal geen sprake. Niet zelden verblijven ze tot hun laatste momenten op een drukke, onrustige afdeling met medepatienten die de situatie slecht aan kunnen.

De Symfora groep heeft zich ervoor  ingezet om een waardig sterven van de psychiatrische patient in zijn vertrouwde omgeving mogelijk te maken. Heidi de Kam en haar verpleegkundig team stelden een behandelprogramma samen waarin twee kamers beschikbaar zijn gemaakt voor palliatieve zorg op maat. Ook werden onder andere  richtlijnen, een reanimeerbeleid en een laatste-wensenboekje vervaardigd, bedoeld om samen met de stervende patient in te vullen.

NIVEL-onderzoeker Patriek Mistiaen ontving de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2010 voor zijn artikel over onderzoek naar ‘Australische Medische Schapenvachten’ tegen decubitus. Het onderzoek werd uitgevoerd met subsidie van ZonMw-Doelmatigheid.
Mistiaen en zijn collega’s onderzochten het effect van Australische Medische Schapenvachten op ‘doorliggen’ (decubitus). Doorliggen komt  in de Nederlandse verpleeg- en ziekenhuizen veel voor. Als patienten bedlegerig zijn, kunnen chronische wonden ontstaan op plaatsen die veel druk te verduren hebben. Van de patienten die bij wijze van experiment op een Australische medische schapenvacht lagen, kreeg niet meer dan 9% decubitus. In een controlegroep die de gebruikelijke zorg ontving, was dat 15%. Het doorliggen verminderde dus met 40%.

De landelijke richtlijn decubitus ontraadt het gebruik van traditionele schapenvachten vanwege problemen met de hygiene of te weinig drukregulerende eigenschappen. De Australische Medische Schapenvacht heeft deze nadelen niet. De vacht is zo geprepareerd dat deze meerdere malen op 80 graden is te wassen met behoud van de natuurlijke drukregulerende eigenschappen.

De Anna Reynvaan Prijzen, ingesteld door het AMC, omvatten elk een bedrag van 5000 euro en een sculptuur. De Praktijkprijs is mede mogelijk gemaakt door de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden  Nederland (V& VN), en gaat naar het beste verpleegkundige initiatief om de patientenzorg te verbeteren. De Wetenschapsprijs, mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, is bestemd voor de beste wetenschappelijke publicatie van een verpleegkundige.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen