Onnodig veel complicaties bij depressieve nierpatiënten

Complicaties, en zelfs sterfte, treden vaker op bij nierpatienten met een depressie, dan bij nierpatienten met een vergelijkbaar ernstige ziekte, maar zonder depressie.

Depressieve stoornissen gaan vaak samen met bijkomende (lichamelijke) klachten en mensen met een depressie overlijden ook vaker dan gemiddeld. Ook nierpatienten belanden vaker dan gezonde mensen in het ziekenhuis en hun sterftecijfer ligt hoger. Onderzoekers van het Texas Southwestern Medical Center in Dallas vroegen zich af of dat nog verder oploopt wanneer nierpatienten ook nog eens een depressie hebben.

Ze onderzochten 267 chronisch nierpatienten die niet dialyseerden om vast te stellen of zij leden aan een klinische depressie. Vervolgens keken ze hoe het deze mensen in het eerste jaar na dat onderzoek verging. Bij 56 patienten stelden de onderzoekers een depressie vast.

In dit eerste jaar blijkt het risico dat nierpatienten worden opgenomen in het ziekenhuis, moeten gaan dialyseren of overlijden, veel groter voor degenen met een depressie dan voor de nierpatienten zonder. Dat is onafhankelijk van de ernst van de nierziekte. Gecorrigeerd voor bijkomende aandoeningen en andere zaken die van invloed kunnen zijn, zoals leeftijd, is het risico bijna twee keer zo groot.

Artsen zouden, volgens eerste auteur dr. Susan Hedayati, chronisch nierpatienten gericht moeten screenen op een depressie. ‘Vooral ook, omdat een depressie verband houdt met een slechte kwaliteit van leven.’

Bron: Journal of the American Medical Association

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen