Ouderenzorg wordt productiever

Array

Nederland telt 2,5 miljoen 65-plussers. Daarvan verblijft ongeveer vijf procent in een verpleeg- of verzorgingshuis. Bijna 20% van hen ontvangt thuiszorg. Het aantal 65-plussers steeg over de periode 2004 tot en met 2007 met 5,2% per jaar. Het aantal van hen dat ouderenzorg ontving steeg minder, met 1,3% per jaar.  Over de jaren 2004 tot en met 2007 groeide het arbeidsvolume in de ouderenzorg met 0,8% per jaar. Het zorgvolume steeg over dezelfde periode met 3,7%  per jaar. Dit betekent dat de arbeidsproductiviteit over die jaren toenam met 2,9% per jaar. Dit was mogelijk door meer handen aan het bed: het aantal managementfuncties steeg over de genoemde periode met één procent per jaar maar het aantal banen in de directe zorg met bijna 4% per jaar.

Zowel in de thuiszorg als in verpleeg- en verzorgingshuizen nam over de jaren 2004 tot en met 2007 het aantal zware patienten toe met 5,7% per jaar. Waarschijnlijk heeft de verspreiding van zorginnovaties ook bijgedragen aan de genoemde productiviteitsstijging van 3,7%. Het arbeidsvolume in ouderenzorg daalde in 2007 (door de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning) iets ten opzichte van 2006. Al deze gegevens ontleen  ik aan een publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met de titel Gezondheid en zorg in cijfers 2009, dat ik dezer dagen onder ogen kreeg. Tot zover dit bericht.

Op het congres Samen Innoveren loont dat op vrijdag 28 mei plaatsvindt, komt de productiviteit in de ouderenzorg aan de orde. Zowel in de plenaire inleidingen als in workshops. De organisatie van dat congres berust bij de Stichting Innovatieprojecten,  de Vereniging van medisch specialisten in de ouderenzorg en bij de Unit Zorginnovatie van het Julius Centrum. Wilt u in één dag op de hoogte raken van de kansen om in de care sector te komen tot innovaties die kwaliteit bevorderen en ook goedkoper zijn? Wilt u met vele collega’s ervaringen hierover uitwisselen? Klik dan hier, lees de uitvoerige brochure en meld u aan.
Guus Schrijvers

Guus Schrijvers is Hoogleraar Public health in het bijzonder Structuur en functioneren van de Gezondheidszorg
Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde
Universitair Medisch Centrum Utrecht
email:  [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen