‘Wachttijdbeknotter’ voor handafwijkingen

Het handenteam van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis is zó bekend aan het worden, dat de wachttijd voor behandeling is opgelopen tot 2 á 2,5 jaar. Het team onderneemt actie om de lange wachtlijst aan te pakken.

Grote toeloop
De toestroom naar het team dat handafwijkingen bij kinderen behandelt, is toe te schrijven aan bundeling van expertise op dit gebied in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Inmiddels komen tweehonderd van de driehonderd kinderen die jaarlijks in Nederland worden geboren met handafwijkingen naar Rotterdam voor hun operatie. Veel van deze kinderen moeten verschillende keren aan één of twee handen worden geopereerd.

Urenlange operaties
Plastisch handchirurg Christianne van Nieuwenhoven: “Wij behandelen vooral complexe afwijkingen, die om een lange operatieduur vragen. De toestroom van patienten neemt toe door de goede naam als expertisecentrum bij collega’s. Ook mond-tot-mondreclame van patienten en hun verenigingen bevordert de toeloop.” Foto’s boven: handen vóór en na de hersteloperaties.

Aanvragen buitenland
“Regelmatig komen ook uit het buitenland aanvragen voor behandeling. Die moeten wij helaas afwijzen, gezien de lange wachttijden die bestaan voor de Nederlandse patienten,” aldus Van Nieuwenhoven.

Wachttijdbeknotter
Het handenteam heeft voor bestrijding van de wachtlijst een ‘wachttijdbeknotter’ binnengehaald. Deze procesbegeleider zocht uit waar de efficientie omhoog kan. Inmiddels is het team aan de slag gegaan met enkele aanbevelingen voor de polikliniek. De behandelaars zijn bijvoorbeeld afgestapt van vaste spreektijden per type patient. In plaats daarvan bepaalt de arts voortaan de tijd per individueel kind. De arts schat bij de eerste afspraak de tijd die nodig is voor de vervolgafspraak. Die is op dat moment min of meer voorspelbaar. Met dit soort verbeteringen wil het handenteam gaten tussen de afspraken en uitloop van het spreekuur gaan vermijden.
Veel baat verwacht het handenteam ook van verruiming van de capaciteit om te opereren. Deze capaciteit is niet meegegroeid met het sterk toegenomen aantal aanvragen.
(JvdL)

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen