Herstel van anorexia nervosa

Array

In haar proefschrift volgt Annemarie van Elburg het eerste jaar van de behandeling van anorexia nervosa in 61 jonge vrouwen van gemiddeld 18 jaar. De behandeling bestond uit gewichtsherstel, normalisatie van eetpatroon, lichaamsbeeld, anorectische cognities en gezins- en sociaal functioneren. Van Elburg keek onder andere naar psychoneuroendocrinologische veranderingen, dat wil zeggen lichaamsgewicht en –samenstelling, hormonen, activiteitsniveau en stemming.

Na een jaar bleek 39% fysiek hersteld. Van Elburg vond verder dat hormonaal herstel met betrekking tot de menstruatie te voorspellen valt. Ze stelt vast dat er zonder fysiek herstel, geen psychologisch herstel optreedt. Psychologisch herstel volgt echter niet altijd vanzelf en er treedt vaak een terugval op. Blijvend herstel is moeilijk te voorspellen. Vijf jaar na dato heeft een groot deel van de studiedeelnemers nog altijd een vertekend gevoel over het eigen lichaam, somberheid en angstklachten. Voor hen is aanvullende behandeling noodzakelijk.

Van Elburg promoveert op 19 juni aan de Universiteit Utrecht.
19-06-2007, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht. Annemarie van Elburg, Geneeskunde Proefschrift: Psychoneuroendocrinological aspects of anorexia nervosa: predictors of recovery Promotor 1: Prof. H. van Engeland Copromotor 1: Dr. M.J.H. Kas

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen