Bevacizumab en overgevoeligheids- en infusiereacties

Array

Bij vijf procent van de patienten die worden behandeld met bevacizumab (Avastin) is een verhoogd risico op overgevoeligheids- en infusiereacties gevonden. De meeste reacties zijn mild tot matig in ernst. Ernstiger reacties werden gezien bij 0,2% van de patienten. Bevacizumab is een geneesmiddel dat, in combinatie met chemotherapie, gebruikt wordt bij de behandeling van diverse carcinomen.

Naar aanleiding hiervan is de productinformatie van dit geneesmiddel aangepast. Patienten dienen nauwgezet gecontroleerd te worden tijden en na bevacizumab infusies. Indien een reactie optreedt, dient de infusie te worden gestaakt en gepaste behandeling plaats te vinden. Er is geen systemische premedicatie vereist. Of hernieuwde blootstelling mogelijk is, moet per patient worden bekeken.

Het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb ontving diverse meldingen van soortgelijke reacties bij gebruik van bevacizumab. Deze meldingen kunt u bekijken via de bijwerkingendatabank.

De volledige ‘Dear Healthcare Professional Communication’ van Roche kunt u hier nalezen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen