Weer aan het werk na kanker via NFK

Array

Kankerpatientenorganisaties bieden onder aanvoering van NFK vanaf mei 2010 re-integratietrajecten aan voor mensen die weer aan het werk willen na de behandelingen. Uniek is dat een deel van de begeleiding wordt verzorgd door coaches die zelf ook kanker hebben gehad. De combinatie van professionele deskundigheid en ervaringsdeskundigheid maakt een betrokken en op maat gesneden bemiddeling mogelijk. Daardoor bieden de re-integratietrajecten van de betrokken patientenorganisaties meer kans op succes.
Samen met de ervaringsdeskundige coach zoekt de client uit welke functie het best aansluit bij wat hij kan en wil. Ook verder in het traject heeft de client gesprekken met de coach. De coach daagt hem uit om uit te gaan van zijn mogelijkheden.

Werkhervatting binnen een jaar
Werknemers met kanker die hun werk willen houden of die vanuit de uitkering een baan zoeken, kunnen meedoen aan de re-integratietrajecten van de NFK (Nederlandse Federatie van Kankerpatientenorganisaties). De trajecten worden gefinancierd uit de Individuele Re-integratie Overeenkomst (IRO) of door de werkgever. Werkhervatting of een nieuwe baan binnen een jaar is het doel.

Langdurige gevolgen
Veel mensen met kanker hebben problemen om tijdens of na hun behandelingen het werk te hervatten. Dat komt door langdurige gevolgen waarmee ze te kampen hebben, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen of lichamelijke gevolgen als lymfoedeem. Maar ook doordat werkgevers, collega’s en zijzelf soms te lang wachten met het bespreken van de terugkeer naar het werk.

Groeiende groep
Kanker wordt nog vaak geassocieerd met een dodelijke ziekte. Maar door betere diagnosetechnieken en behandelmogelijkheden overleven steeds meer mensen. Ze pakken de draad van hun leven weer op, inclusief werk. Maar de arbeidsmarkt is nog niet ingesteld op de groeiende groep werknemers die na hun behandelingen voor kanker het werk hervat. Daarom ondersteunen de ervaringsdeskundige coaches werknemer én werkgever.

Succesvol
De koepel van kankerpatientenorganisaties NFK biedt de re-integratietrajecten aan samen met de Reumapatientenbond en drie andere patientenorganisaties. De Reumapatientenbond heeft al een aantal jaren ervaring met eigen re-integratietrajecten, die vaak succesvol zijn. Voor de trajecten zijn drie re-integratiebureaus geselecteerd, die samen met de ervaringsdeskundige coaches de re-integratietrajecten begeleiden: USG Restart, Sallcon en Beekmans & Van de Ven.

(Bron: NFK)

Zie ook: Meer info en aanmelden voor de re-integratietrajectenWeer aan het werk na kanker via NFW

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen