Fabels over zon en verbranden

Array

zon-door-wolkenBij bewolking hoef ik niet te smeren, onder een parasol zit ik veilig, zelfbruiners bieden bescherming tegen uv-straling: zijn dit fabels of is het echt waar? Lees hier alle fabels over zonnen.
Fabel:
Door een zwaarbewolkte lucht komt nauwelijks UV straling. Maar de bewolking kan ons voor verrassingen stellen: deze kan van tijd tot tijd en van plaats tot plaats sterk varieren. En juist bij een gebroken wolkendek kan terugkaatsing van zonlicht tegen de wolk de zonkracht zelfs hoger maken dan bij een onbewolkte hemel! Wanneer op een bewolkte dag de zon alsnog tevoorschijn komt, kunnen even zo goed hoge zonkrachtwaarden bereikt worden. Het is dus ook op een (half) bewolkte dag verstandig om zonbeschermingsmaatregelen te treffen.

Als ik onder een parasol zit, zit ik veilig?
Fabel:
Een parasol biedt wel bescherming, maar houdt niet alle UV-straling tegen. Bovendien beschermt een parasol niet tegen weerkaatsing van UV-straling via muren, zand en water. Deze oppervlakten kunnen voor zo’n 10 tot 20% UV-stralen weerkaatsen. Dit betekent dat je ook onder een parasol nog kunt verbranden. Gebruik daarom ook onder een parasol een antizonnebrandmiddel.

Vooraf een zonnebank kuur om bruiner te worden, voorkomt verbranding?
Fabel:
Het is een misverstand te denken dat een voorgebruinde huid voldoende bescherming biedt tegen verbranding. Pigment alleen kan de UV-schade maar tot op zekere hoogte verminderen. Gebruik daarom altijd een anti-zonnebrandmiddel als aanvullende bescherming om verbranding te voorkomen.

Veel wortelen eten helpt bij veilig zonnen want het heeft een beschermende werking?
Fabel:
In wortels zit caroteen. Grote inname van caroteen kan een licht oranje verkleuring van de huid tot gevolg hebben. Maar enkel verkleuring van de huid leidt nog niet tot bescherming zoals bij een licht gebruinde huid het geval is. In een huid die licht verkleurd is onder invloed van UV straling, vindt ook verdikking van de huid plaats. Juist die verdikking zorgt voor een heel klein beetje bescherming tegen UV, niet de verkleuring.

Ik heb een donkere huid dus ik hoef me niet in te smeren?
Fabel:
Ook een donkere huid kan verbranden, al zal dat minder snel gebeuren dan bij een lichte huid het geval is. Een getinte huid bevat van nature meer melanine dan een lichte huid, waardoor de huid beter beschermd is tegen de schadelijke invloed van UV-straling. Een probleem bij gekleurde mensen is dat bij hen veel huidafwijkingen moeilijker herkend worden. Ondanks de lage incidentie van huidkanker in deze groepen, is de relatieve mortaliteit in deze groep huidkankerpatienten erg hoog. Dus ook als je een donkere huid hebt, is het verstandig zonbeschermingsmaatregelen te nemen.

Als je met een hoge factor smeert; dan krijg je te weinig vitamine D binnen?
Fabel:
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Onder invloed van UVB-straling wordt vitamine D aangemaakt in de huid. Het is niet zo dat hoe meer UV-straling de huid ontvangt, hoe meer vitamine D er wordt aangemaakt. Er is een maximum aan de productie. Voor de meeste mensen met een blanke huid is het voldoende om een kwartiertje per dag in de zon te zijn. Op die manier maken zij voldoende vitamine D aan. Je hoeft niet te gaan zonnen om de gewenste dosis Vitamine D binnen te krijgen.
Zonbeschermingsmaatregelen zorgen ervoor dat minder UV-straling in de huid doordringt. Maar ook bij een hoge zonbeschermingsfactor, dringt nog een deel van de UV-straling door tot de huid. Dus ook als je je insmeert, maak je nog vitamine D aan in de huid.

Zelfbruiner biedt ook bescherming?
Fabel:
De meeste zelfbruiners bieden geen bescherming tegen UV-straling, tenzij dit expliciet op het product vermeld staat door middel van een Sun Protection Factor (SPF). De huidverkleuring die een zelfbruiner oplevert, biedt geen bescherming tegen de zon.

Een wit t-shirt biedt net zoveel bescherming als zonnebrand?
Fabel:
De bescherming van een t-shirt is gemiddeld vergelijkbaar met factor 10, maar een wit t-shirt beschermt minder goed (laat meer UV-straling door) dan een zwart (of donker) t-shirt, en een nat t-shirt beschermt veel minder goed dan een droog t-shirt. Bovendien maakt de dikte van de stof een verschil; een dicht geweven shirt biedt meer bescherming dan een dunne, soepel vallende stof (spijkerstof houdt de meeste UV-straling tegen).

Dus als je een t-shirt draagt om je te beschermen tegen teveel zon, zorg dan dat het een donker t-shirt is, liefst van een dicht geweven stof. Smeer de onbedekte huid goed in met anti-zonnebrandmiddel (de huid onder het t-shirt hoeft niet, dat gaat zo plakken). Let vooral op de randjes die net onder de kleding uit komen (rug, buik, armen). Die verbranden vaak onopgemerkt.
En laat je kind alsnog in de schaduw spelen tussen 12 en 15u. De zon is dan te fel voor de huid.

In de schaduw kun je niet verbranden?
Fabel:
In de schaduw ben je wel beschermd tegen de meeste UV straling. Maar door weerkaatsing van je omgeving is het niet zo dat UV straling je huid helemaal niet meer bereikt. Muren, zand en water zorgen voor 20-30% weerkaatsing van de UV straling. Maar dat is altijd minder dan in de volle zon. Dus in de schaduw kun je wel verkleuren, en in sommige gevallen zelfs verbranden. Smeer je dus ook goed in als je op een zonnige dag in de schaduw bent.

Even voorbruinen onder de zonnebank voor een zonvakantie helpt tegen verbranding?
Fabel:
Of iemand nu buiten zont of onder een kunstzon, de huid moet altijd wennen aan UV straling. Dus ook bij een zonnebank; KWF adviseert daarom dat wanneer mensen gebruik maken van een zonnebank om dit niet meer dan 1 kuur per jaar te doen. Het is overigens een misverstand te denken dat een voorgebruinde huid altijd voldoende bescherming biedt tegen verbranding. Want pigment alleen kan de UV schade maar tot op zekere hoogte tegen gaan.

De gewone zon is gevaarlijker dan de zonnebank want daar worden de stralen gefilterd.
Fabel:
De effecten van UV straling van zonne-apparatuur zijn vergelijkbaar met die van UV straling uit natuurlijk zonlicht. Zonneapparatuur is dus niet onveiliger of veiliger dan de echte zon. Maar; veelal zijn de bezoekers aan zonnestudio, daar buiten ook zon-aanbidders. De kans op huidkanker wordt veroorzaakt door de totale hoeveelheid Uvstraling die iemand in zijn leven krijgt. Door frequent zonnebank gebruik wordt deze totale hoeveelheid vergroot.

Bron: KWF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen