Longlist bekend van de IGZ ZorgVeiligPrijs

Array

De tien beste initiatieven uit 2009 op het gebied van patient- en clientveiligheid in de zorg zijn bekend. Deze initiatieven maken kans op de IGZ ZorgVeiligPrijs, die de IGZ op 15 juni 2010 tijdens haar patientveiligheidscongres voor de tweede keer uitreikt.

De prijs gaat naar het beste initiatief op het gebied van patient- en clientveiligheid in de zorg. Zowel aanbieders van zorg als medische producten of preventie komen in aanmerking. De IGZ ontving meer dan 60 aanmeldingen. De selectiecommissie heeft inmiddels bepaald welke initiatieven bij de beste tien horen en dus op de longlist horen. De jury maakt op het congres bekend welke initiatieven genomineerd zijn; deze presenteren zich op het congres.

De tien initiatieven op de longlist van de IGZ ZorgVeiligPrijs zijn op alfabetische volgorde:

Borging van VMS op huisartsenposten via website – Huisartsenpost HOV
Een Veiligheids Management Systemen op de huisartsenpost is van groot belang. Doordat er veel contactmomenten zijn bestaan er veel potentiele onveilige situaties voor de patient. Door de website van HOV worden risico’s voor patienten op een proactieve wijze getraceerd. De manier van werken met deze website is een systematische benadering van veiligheidsmanagement in de eerste lijn (incidentmelden).
www.huisartsenpost-hov.nl/ www.chpzob.nl

COMSENS – NewCompliance B.V.
Infectiepreventie is een groot probleem. De compliance is laag. COMSENS is een hulpmiddel om de compliance te vergroten. COMSENS registreert het aantal deurbewegingen door deurtellers boven de OK-deur. Ook wordt door middel van een handdispenser gepeild hoe vaak de handen worden gereinigd op de OK. In dit initiatief vindt dus directe terugkoppeling aan het hygienische gedrag bij de OK medewerker plaats.
www.newcompliance.nl

Helping Hands – UMC Radboud IQ Healthcare
Hygiene is één van de belangrijkste thema’s van het veiligheidsprogramma in ziekenhuizen. Helping Hands heeft als doel handhygiene gedrag bij ziekenhuisverpleegkundigen te verbeteren. Dit initiatief heeft een brede insteek en het levert tools en bewijzen. IQ Healthcare toont aan dat door organisatorische maatregelen de compliance op handmaatregelen omhoog gaan.
www.iqhealthcare.nl/www.gewoonhandenschoon.nl

Infuus InZicht – ZorgBrug
Er worden in de thuissituatie veel fouten gemaakt met infuuspompen. Dit komt onder meer doordat er veel variatie is in gebruik van infuuspompen en door het niet uitvoeren van een ‘dubbelcheck’ bij het gebruik van de pompen. Dit vergroot de kans op fouten en brengt risico’s voor patienten/clienten met zich mee. Veel infuuspompen staan thuis bij patienten. In Infuus InZicht wordt door het gebruik van een mobiele videokoffer in de thuissituatie de dubbelcheck op het berekenen van de inloopsnelheid van de medicatie en bij het instellen van de pomp op een veilige manier uitgevoerd.
www.zorgbrug.nl

Landelijk Online Expertpanel – UMC Utrecht
Dit initiatief is bedoeld voor patienten met ernstige acute pancreatitis, maar kan ook voor andere ziekten worden gebruikt. Door het online Expertpanel is het mogelijk voor een panel van deskundigen om op afstand hulp te bieden. Het expertpanel adviseert collega’s op afstand ten aanzien van behandelingen van patienten met deze ernstige aandoening. UMCU maakt hierbij gebruik van internettechnologie.
www.pancreatitis.nl/ www.alvleeskliervereniging.nl

PEP – Maastricht Universitair Medisch Centrum
PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Bloedoverdraagbare ziekten zijn een groot probleem in de zorg. Prikincidenten komen vaak voor. Maastricht Universitair medisch Centrum heeft een methodiek ontwikkeld om zo snel mogelijk na het incident in te kunnen grijpen. Hoe sneller na een incident een behandeling, hoe meer effect. In dit initiatief worden de gevolgen van prikaccidenten beschreven en hoe dit voorkomen kunnen worden.
www.azm.nl

Pro-actieve medicatiebewaking bij zwangerschapsmelding – Apothekers van Salland e.a.
In dit initiatief wordt een zwangere vrouw door de verloskundige of huisarts gemeld bij de apotheek. Deze screent de medische historie van de vrouw met betrekking tot het gebruik van medicijnen. Als er in het verleden medicijnen zijn voorgeschreven die schadelijk kunnen zijn voor het ongeboren kind of, negatieve gevolgen kunnen hebben op de zwangerschap, wordt de vrouw hiervoor gewaarschuwd. De resultaten van deze werkwijze zijn gemeten, een belangrijk risico wordt hiermee ondervangen.
www.apothekersvansalland.nl

Receptenklapper – Stichting de Waalboog
Het aantal incidenten met slikproblemen en ondervoeding is erg groot. Dit brengt een groot veiligheidsrisico voor patienten met zich mee. Door het ontwikkelen van deze receptenklapper denkt Stichting de Waalboog na over het voedsel van de patienten. Zij kijkt naar de voedingswaarde van het eten. Met deze receptenklapper zijn er voldoende voedzame recepten voor mensen met slikproblemen zonder dat ze voedingsstoffen moeten missen en afvallen.
www.waalboog.nl

Transmuraal Incident Melden (TIM) – Westfriesgasthuis
In dit initiatief wordt een manier van werken beschreven die het melden, registreren, analyseren en terugkoppelen van incidenten in de ketenzorg behelst. Het Westfriesgasthuis denkt met dit initiatief na over het probleem van overdrachtsincidenten na. Door middel van de werkwijze TIM wordt een goede overdracht van informatie bewerkstelligt om overdrachtsincidenten zoveel mogelijk te voorkomen/beperken.
www.westfriesgasthuis.nl

Voorspellen van valrisico in het verpleeghuis – De Stromen Opmaat Groep
Vallen is een zeer veel voorkomend probleem, per jaar belanden er 6000 mensen uit zorginstellingen op de Eerste hulp. De Stromen Opmaat Groep heeft een eenvoudige benadering van dit probleem. Het looptempo van ouderen wordt aangehouden als indicator van het valrisico. Dit project is wetenschappelijk gevalideerd.
www.destromenopmaatgroep.nl

Bron: IGZ

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen