Eerstelijn onder één lokaal dak

Array

In Engeland bestaat de polyclinic. Dat is een centrum dat werkt voor een populatie van 50.000 inwoners. In en vanuit dit centrum verlenen de volgende professionals en andere aanbieders hun diensten: huisartsen, het huisartsenlaboratorium, diverse poliklinische spreekuren van medisch specialismen,  de thuiszorg, maatschappelijke dienstverlening, Centra voor Jeugd en Gezin, een huisartsenpost, geestelijke gezondheidszorg en ander eerstelijns professionals zoals tandartsen, fysiotherapeuten, optometristen en apothekers.

Er bestaan drie modellen voor deze polyclinics:
1. Ze bestaan als gebouw met alle genoemde functies fysiek aanwezig
2. Ze bestaan als organisatorisch verband gericht op het terugdringen van overhead en op gemeenschappelijke belangbehartiging van de eerstelijn naar gemeenten, ziekenhuizen en financiele instanties en
3. Het is een virtuele en fysieke ontmoetingsplaats van alle genoemde functies, werkend met één webbased informatie-systeem.

Mengvormen van deze drie modellen zijn ook denkbaar. Tijdens een Masterclass over de Engelse Primary Health Care van 19 tot en met 21 mei in Londen bezochten dertig Nederlandse leidinggevenden twee van deze polyclinics. Wat opviel was het enthousiasme van de polyclinic medewerkers. Wij zijn er voor onze wijk, straalden ze uit. Ook de mooie gebouwen maakten indruk. King’s Fund Centre senior onderzoeker Candace Imison hield een informatieve, kritische en humoristische lezing tijdens de Londense Masterclass. Zij evalueerde de twaalf beste polyclinics in Engeland in het onderzoeksrapport: Under one roof: will polyclinics deliver integrated care?

Zij is voorstander van het tweede en derde model (zie hierboven). Want de gemiddelde reistijd naar een huisarts neemt toe als alle huisartsen gaan zitten in één polyclinic. Vooralsnog levert haar evaluatie op dat de polyclinics geen besparingen door minder ziekenhuiskosten opleveren. Integendeel, de medisch specialist in de eerstelijn leidt –aldus haar evaluatie- tot hogere kosten door doublures met ziekenhuizen.

Tot zover dit bericht. Op 4 november vindt het vierde nationale congres over recente ontwikkelingen in de eerstelijn plaats te Almere. De organisatoren daarvan zijn de gezamenlijke ROS’sen, de LVG, het Jan van Es Instituut en het Julius Centrum. Genoemde Candace Imison opent het congres met een voordracht over de Engelse polyclinics. Noteer alvast de datum.  De brochure komt eind juni uit. Wilt u het genoemd evaluatieverslag over polyclinics lezen? Het is goed leesbaar. Ik had het in één zondagmiddag in de tuin uit. Surf dan naar www.kingsfund.org.nl Wilt u weten wie van uw collega’s deelnamen aan de Londense Masterclass? Er is een prachtige, zonnige foto gemaakt van de hele groep. Klik hier, als je die foto wilt zien.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen