Medische bevelvoering deugde wel in Noord Nederland

Array

Op 17 mei stond op deze site een ingezonden brief van een oud-medewerker van VWS, dat de medische bevelvoering tijdens de Mexicaanse griep-pandemie niet deugde. Want er was geen centraal gezaghebbend orgaan dat de geplande opnamen kon stilleggen ten behoeve van slachtoffers van de pandemie. Carin Kaagman, manager van  het traumacentrum Noord Nederland reageert op dit bericht. Zij mailt:

In Noord Nederland functioneerde het samenwerkingsconvenant beddenoverzicht Noord Nederlandse ziekenhuizen tijdens grootschalige opvang van grieppatienten. Dit convenant is door alle ziekenhuizen in onze traumacentrum regio ondertekend. Het convenant beschrijft de afspraken die zijn gemaakt ten aanzien van het Noord Nederland breed monitoren van beddencapaciteit ter ondersteuning van de secundaire spreiding van grieppatienten over de ziekenhuizen. De ondertekenaars van dit convenant spannen zich in om de gemaakte afspraken met elkaar te realiseren.

Tevens is afgesproken dat het document mogelijk ook in andere crisissituaties gebruikt kan worden. Het Traumacentrum neemt de taak op zich om een afstemmingspunt in te stellen. Hier worden de gegevens over de beschikbare operationele beddencapaciteit vanuit de betrokken ziekenhuizen aangeleverd, verzameld en weer ontsloten naar de ziekenhuizen. Voor patienten met een IC-indicatie wordt de regionale IC-capaciteit zichtbaar gemaakt via zorgcapaciteit.nl. Het afstemmingspunt Traumacentrum koppelt deze gegevens weer aan het beddenoverzicht.

Tijdens de periode van dreigende escalatie van de pandemie is door alle partijen zeer prettig en productief samengewerkt. Dit heeft zeker geleid tot een verbetering van de acute zorgorganisatie in Noord Nederland en heeft de basis die het ROAZ heeft gelegd verder verdiept. Gebleken is dat door deze ontwikkeling andere speerpunten sneller in Noord Nederlands verband kunnen worden opgepakt. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan het gezamenlijk oppakken van het invullen van de regiokaart SEH en risicothema’s in het kader van crises en rampen.

Tot zover dit bericht. Op vrijdag 17 september vindt het tiende congres over Recente internationale, nationale en regionale ontwikkelingen in de spoedzorg plaats. Dan komen recente ontwikkelingen uit Denemarken en Engeland aan de orde. In twintig workshops komen vele aspecten en projecten aan de orde. Een daarvan gaat over de medische bevelvoering tijdens rampen inclusief de recente Mexicaanse-grieppandemie. Wilt u in één dag op de hoogte raken van alle recente ontwikkelingen die spelen bij ambulancediensten, traumacentra, huisartsenposten, spoedeisendehulpafdelingen en crisisdiensten van de GGz? Wilt u naar dit congres? Klik dan  hier, lees de uitvoerige brochure, meld u aan, deel uw ervaringen en pik de kennis van anderen op.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen