TNO onderzoek: Onnodig vaak keizersnee bij stuitligging

Array

Uitwendig draaien baby wordt te weinig geprobeerd
Bij een kwart van de Nederlandse zwangere vrouwen waarbij aan het einde van de zwangerschap de baby in stuit ligt, wordt geen poging gedaan de baby uitwendig te draaien naar hoofdligging. Na een uitwendige draaiing van de baby door de verloskundige of gynaecoloog is de kans negen keer groter dat de baby in hoofdligging komt te liggen. De kans op een vaginale bevalling in plaats van een keizersnee werd hierdoor bijna drie keer hoger, namelijk 53 procent vergeleken met 20 procent als er niet geprobeerd was te draaien. Zowel zorgverleners als aanstaande ouders zijn onvoldoende bekend met de methode van het draaien en met de gezondheidswinst die het voor moeder en kind oplevert.

Ongeveer drie procent van de baby’s ligt aan het eind van een zwangerschap in stuit. Vaak wordt dan een keizersnede uitgevoerd in plaats van een gewone vaginale bevalling. In de periode vanaf 2000 is het aantal keizersneden bij stuitliggingen van 50 procent naar 80 procent gestegen. Een keizersnede kan echter onnodige complicaties met zich meebrengen. Het uitwendig proberen te draaien van een baby van stuit- naar hoofdligging kan een keizersnede voorkomen. TNO heeft onderzocht hoe vaak dit draaien bij baby’s met een stuitligging voorkomt, wat het succes van dit draaien van de baby is en hoe dit draaien van de baby door vrouwen wordt ervaren.

Gezondheidswinst voor moeder en kind
Bij een kwart van de Nederlandse zwangere vrouwen aan het einde van de zwangerschap met een baby in stuitligging wordt door verloskundigen of gynaecologen niet geprobeerd de baby uitwendig te draaien naar hoofdligging. In de periode vanaf 2000 is het aantal keizersneden bij stuitliggingen van 50  procent naar 80 procent gestegen. De methode van het draaien blijkt onvoldoende bekend net als de gezondheidswinst die het voor moeder en kind oplevert. Vrijwel alle vrouwen ervaren het draaien van de baby als positief hoewel een derde het wel pijnlijk vindt.

Draaien van stuit naar een hoofdligging veilig en effectief
Het draaien van kinderen in stuit naar een hoofdligging is veilig en effectief en wordt dan ook in de richtlijnen van gynaecologen en verloskundigen aanbevolen. Het uitwendig ‘draaien’ van een baby in stuitligging wordt zowel in het ziekenhuis als in de verloskundige praktijk gedaan.

Grote regionale verschillen
Er blijken grote regionale verschillen te zijn in het succesvol uitvoeren van deze handeling. Zo werd in het Noorden het draaien bij 54 procent van de stuitliggingen met succes toegepast en in het midden van het land bij 42 procent. In het Zuiden werd bij slechts 16 procent de baby succesvol uitwendig gedraaid. Oorzaken en achtergronden voor deze regionale verschillen zijn niet onderzocht. Op dit moment onderzoekt het AMC in samenwerking met TNO hoe de implementatie van uitwendig draaien in Nederland verbeterd kan worden waardoor eveneens de regionale verschillen zouden kunnen vervallen. De resultaten zijn gepubliceerd in het juninummer van het internationale toonaangevende verloskundigentijdschrift ‘Birth’

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen