Balkenende over maagzuurremmers en cholesterolverlagers

Array

In het ‘premiersdebat’ van afgelopen zondag verweet Jan Peter Balkenende Mark Rutte en Job Cohen dat zij het zorgpakket dusdanig willen beperken zodat cholesterolverlagers en maagzuurremmers er niet meer in zitten. De Dagelijkse Standaard maakte een mooi overzicht van hetgeen de premier zei over het beperking van medizijnvergoedingen die de andere politieke partijen verder willen uitbreiden.

Hij zegt over de voornemens van de VVD tegen Rutte:

[De] gevolgen [zijn] desastreus. (…) U komt met een beperking van het [zorg]pakket. Maagzuurremmers, cholesterolverlagers en andere dingen. (…) Gezondheid is een groot goed. Wat de VVD voorstelt, is iets wat we niet kunnen en niet willen toestaan.

Duidelijk. Dan, en tegen Cohen over de plannen van de PvdA:

[De Pvda toornt] aan het [zorg]pakket; cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Nu herinner ik me nog dat de heer Plasterk als columnist in 2003 zei ‘Je moet nooit de maagzuurremmers uit het pakket halen’ die zegt ‘Het kan zelfs mensenlevens kosten’ Houdt u desalniettemin vast aan het weglaten van dit belangrijke medicijn uit dit pakket?

Maar was het niet CDA-minister Klink van VWS die in april 2009 van plan wilde stoppen met het vergoeden van maagzuuremmers?  De Stentor schreef destijds:

Maag-, darm- en leverartsen zijn verbijsterd over het voornemen van minister Ab Klink (Volksgezondheid) om maagzuurremmers niet langer te vergoeden. Ze verwijten hem geen kennis van zaken te hebben.

“Hierdoor vallen straks doden”, waarschuwt de Amsterdamse maag-, darm- en leverspecialist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Gastro-enterologie, Chris Mulder.

Een ommekeer in beleid of verkiezingsretoriek, zo besluit de Dagelijkse Standaard met de vraag; Balkenende, maagzuurremmers en cholesterolverlagers: voortschrijdend inzicht of hypocrisie?

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen