Goedkeuring FDA voor goed nieuws voor ontwikkeling kankervaccins

Array

Over tien jaar is het mogelijk om allerlei soorten kanker te voorkomen met vaccins. Het zou gaan om kankersoorten die uiteenlopen van borstkanker en baarmoederhalskanker tot de ziekte van Hodgkin. Door de vaccinaties zullen veel minder mensen overlijden aan de ziekte dan nu. Dat is de voorspelling van Hoogleraren John Haanen en Cees Melief, vandaag in het AD. Zij denken dat op termijn per persoon te bepalen is voor welke kankersoort een vaccinatie nodig is. Reden voor deze conclusies zijn waarschijnlijk ook ingegeven door het besluit van de FDA om de eerste generatie therapeutisch kankervaccin toe te laten op de markt. De Amerikaanse voedsel en medicijnen waakhond FDA heeft het vaccin Provenge tegen prostaatkanker van het bedrijf Dendreon deze toestemming gegeven. Het toelaten van dit vaccin zou een doorbraak zijn voor een veld dat lang op de talentenbank heeft gezeten en vele tegenslagen heeft gekend.

Er wordt al meer dan twintig jaar aan dit vaccin gewerkt en drie jaar geleden stond het op het punt om toegelaten te worden op de markt. De FDA vond toen dat het vaccin effectief en veilig was maar wilde toch nog een extra klinische studie zien in 500 patienten. Afgelopen maand zijn die resultaten gepresenteerd en het vaccin bleek de overleving van patienten met vergevorderde prostaatkanker te verlengen met 4 maanden.

Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de tweede generatie therapeutische kankervaccins. Liefst komen er therapieen die specifiek tumor-eiwitten herkennen. Verder wordt er gekeken naar effectieve vaccin therapieen voor kanker in vroege stadia. Als de kankers klein zijn en nog niet gemetastaseerd is de kans op succes het grootst. De vaccins moeten het liefst meerdere antigenen herkennen en een brede protectie verzorgen. Dit zorgt ervoor dat mogelijke mutaties in eiwitten niet meteen leiden tot misherkenning. Als laatste is van belang de rol en timing van chemotherapie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen