Korting op Wmo ongefundeerd, kortzichtig en strijdig met afspraken

Array

Vergrijzing, brede interpretaties van de compensatieplicht door rechters, stijgende tarieven: de tijd van kostendalingen in
de Wmo is achter de rug. De komende jaren zullen de uitgaven alleen maar stijgen. Toch wil het rijk € 200 miljoen bij gemeenten weghalen, geld bestemd voor huishoudelijke hulp.Het rijk en gemeenten maakten bij de invoering van de Wmo afspraken over financien en beleid. De korting is in strijd met die afspraken en bovendien ongefundeerd en kortzichtig.

Geen argumenten
VWS moet bezuinigen. Het tekort op de begroting wordt veroorzaakt door overschrijdingen bij de Zorgverzekeringswet, de AWBZ en de medisch specialisten.

Gemeenten hebben daar niets mee te maken, maar ze moeten er
wel voor opdraaien. Argumenten waarom gemeenten Wmo-taken met € 200 minder zouden kunnen uitvoeren, ontbreken.

Kortzichtig
De Wmo zodanig uitvoeren dat een beroep op de veel duurdere Zorgverzekeringswet en AWBZ wordt voorkomen of uitgesteld?
Op deze manier wordt dat gemeenten onmogelijk gemaakt.
Door te korten op de Wmo schiet het rijk zichzelf in de voet.

Vertrouwen
Om de zorg betaalbaar te houden, is een omslag nodig: van verzekerde individuele rechten naar het oplossen en compenseren van beperkingen via algemeen beleid en collectieve voorzieningen.

Gemeenten willen delen van de AWBZ overnemen. Voorwaarde: voldoende middelen en handelingsvrijheid. Daarbij moeten gemeenten wel kunnen rekenen en vertouwen op het rijk. Als gemeenten op voorhand worden gekort, worden ze in
een lekke roeiboot de zee op gestuurd.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen