Standpunt NABON met betrekking tot de Mammaprint

Het bestuur van het Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON) vindt het besluit van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea om de Mammaprint-test voor vrouwen met borstkanker te vergoeden prematuur. In Nederland bestaat sinds vele jaren een multidisciplinaire richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van borstkankerpatienten. Aan deze richtlijn werken alle betrokken disciplines (chirurgen, oncologen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen) mee. Deze richtlijn wordt periodiek herzien. Zodra een behandeling of een test voldoende bewezen is, wordt deze opgenomen in de richtlijn.

Om een inschatting van de prognose van een individuele patient en daaraan gerelateerd de afname van risico op terugkeer van ziekte door aanvullende chemotherapie en/of hormonale therapie te kunnen inschatten, wordt thans in de richtlijn geadviseerd gebruik te maken van “Adjuvant!” (http://www.adjuvantonline.com/, versie 8.0). “Adjuvant!” is een handzaam en gevalideerd instrument, gebaseerd op patient- en tumorkenmerken welke routinematig bij elke borstkankerpatient worden bepaald. De huidige NABON aanbeveling is om de commercieel beschikbare testen met genexpressieprofielen, waaronder de Mammaprint, bij voorkeur in studieverband toe te passen.

In de Europese MINDACT studie wordt het gebruik van de Mammaprint rechtstreeks met de huidige werkwijze (“Adjuvant!”) vergeleken. De vraagstelling van deze studie is: “Op welke wijze is het nut en de noodzaak van aanvullende chemotherapie het best te voorspellen, met de Mammaprint of met de huidige werkwijze?” Als de toekomstige resultaten van deze studie daartoe aanleiding geven, zal dit zeker consequenties hebben voor de richtlijn.

Bestuur Nationaal Borstkanker Overleg Nederland (NABON)

Recente artikelen