Wouke van Scherrenburg tweet “Krankzinnig nieuws: specialistenbudget veroverschreden, VWS haalt dat bedrag bij thuiszorg”

De Nederlandse gemeenten zijn woedend over het voornemen van het rijk om in 2011 €200 miljoen te bezuinigen op de huishoudelijke hulp aan zieken en ouderen. Volgens belangenvereniging VNG probeert het rijk overschrijdingen in de zorg, zoals die door medisch specialisten, op het bordje van de gemeenten te leggen, zo bericht woensdag de Leeuwarder Courant.

Ook oud parlementair verslaggever Wouke van Scherrenburg zegt in een tweet: “Krankzinnig nieuws: specialistenbudget veroverschreden, VWS haalt dat bedrag bij thuiszorg.”

VWS moet bezuinigen. Het tekort op de begroting wordt veroorzaakt door overschrijdingen bij de Zorgverzekeringswet, de AWBZen de medisch specialisten.Gemeenten hebben daar niets mee te maken, maar ze moeten er wel voor opdraaien. Argumenten waarom gemeenten Wmo-taken met € 200 minder zouden kunnen uitvoeren, ontbreken.

Gemeenten bieden de huishoudelijke hulp als onderdeel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Volgens directielid Sandra Korthuis van de VNG blijkt uit ambtelijke voorbesprekingen dat minister Ab Klink van VWS tekorten op AWBZ en Zorgverzekeringswet en andere rijkstaken wil afwentelen op de gemeenten.

De €200 miljoen korting betekent volgens haar dat mensen minder lang zelfstandig kunnen blijven wonen en sneller een beroep moeten doen op verpleeg- en verzorgingshuizen. De huishoudelijke hulp wordt gedaan door de thuiszorg en betaald uit de WMO. De andere taken van de thuiszorg, zoals verzorging en medicijnverstrekking, worden betaald uit de AWBZ.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen